Την προετοιμασία των ΗΠΑ για ταυτόχρονους πολέμους με τη Ρωσία και την Κίνα συνέστησε διακομματική επιτροπή που διορίστηκε από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με την επιτροπή η προετοιμασία χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει διεύρυνση των συμβατικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ενίσχυση των συμμαχιών και ισχυροποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Η έκθεση της Επιτροπής Στρατηγικής Στάσης δημοσιοποιήθηκε εν μέσω της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, με αφορμή την Ταϊβάν και άλλα ζητήματα, αλλά και με τη Ρωσία, με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης απέφυγε να διευκρινίσει αν οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η επιτροπή δείχνουν κάποια πιθανή συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία στο θέμα των πυρηνικών όπλων.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής μπορεί να ανατρέψουν την τρέχουσα στρατηγική εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, η οποία συνίσταται στη νικηφόρα έκβαση ενός πολέμου και την αποτροπή του άλλου. Θα απαιτηθεί επίσης τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Μπάιντεν: Αρκεί το υπάρχον πυρηνικό οπλοστάσιο για την άμυνα των ΗΠΑ

«Αναγνωρίζουμε τη δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να κάνει αυτές τις επενδύσεις», γράφουν η Μάντλιν Κρίντον, η Δημοκρατική πρόεδρος της Επιτροπής, και ο αντιπρόεδρός της, Ρεπουμπλικανός πρώην γερουσιαστής Τζον Κάιλ, στην εισαγωγή της έκθεσής τους.

Η έκθεση αυτή είναι αντίθετη με την άποψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι το υπάρχον πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ αρκεί για να αποτρέψει τις δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας συνδυαστικά.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να είναι έτοιμοι να αποτρέψουν και να νικήσουν και τους δύο αντιπάλους ταυτόχρονα. Η διεθνής τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι αξίες που αντιπροσωπεύει κινδυνεύουν από τα αυταρχικά καθεστώτα της Κίνας και της Ρωσίας», υποστηρίζεται στην έκθεση.

Το Κογκρέσο συγκρότησε αυτήν την επιτροπή, που αποτελείται από έξι Δημοκρατικούς και έξι Ρεπουμπλικανούς, το 2022, με σκοπό να αξιολογήσει τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και να συστήσει αλλαγές στις συμβατικές και τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας.

Οι απειλές εκ μέρους της Κίνας και της Ρωσίας θα οξυνθούν κατά το διάστημα 2027-35 και γι' αυτό «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα, ώστε το έθνος να είναι προετοιμασμένο», αναφέρει η έκθεση των 145 σελίδων.

Στην έκθεση τονίζεται ότι το 30ετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων -το οποίο ξεκίνησε το 2010 και υπολογίστηκε το 2017 ότι θα κοστίσει 400 δισ. δολάρια μέχρι το 2046- πρέπει να χρηματοδοτηθεί πλήρως, ώστε να αναβαθμιστούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές, τα συστήματα εκτόξευσης και οι υποδομές. Πρέπει, επίσης, να παραταθεί η επιχειρησιακή λειτουργία των υποβρυχίων που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους και να αναπτυχθούν περισσότερα τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ασία και την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα για