«Να διαπραγματευθεί καλή τη πίστει» κάλεσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς.

«Έχουμε κάνει πολλές προτάσεις. Υπάρχει μια σημαντική πρόταση που κάναμε πριν από λίγες εβδομάδες» δήλωσε, ακόμα, ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα τις απέρριψε όλες.

«Θέλουμε ειλικρινά μια συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος αντέκρουσε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είπε ότι ελπίζει σε μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό. «Θέλουμε ειλικρινά μια συμφωνία» με τη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου 'Εβαν Γκέρσκοβιτς, για τον οποίο η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει την κράτηση, όπως και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, δήλωσε ο Μίλερ.

«Θα ήμασταν ευτυχείς να διαπραγματευτούν καλή τη πίστει. Θα ήμασταν ευτυχείς να συζητήσουν σοβαρά μαζί μας, αλλά έως τώρα τους είδαμε να απορρίπτουν τις προτάσεις μας», δήλωσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει στο εξής «να έρθει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων και να «μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Δεν αποκαλύπτουν το περιεχόμενο της πρότασης στους Ρώσους οι ΗΠΑ 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο της πρότασης που έκαναν στη Ρωσία, αλλά οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι έχουν κάνει αρκετές ανταλλαγές κρατουμένων κατά το παρελθόν.

Ο 32χρονος Έβαν Γκέρσκοβιτς, Αμερικανός δημοσιογράφος της «Wall Street Journal», που εργάστηκε για το Γαλλικό Πρακτορείο στη Μόσχα το 2021 και το 2022, συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου 2023. 'Εκτοτε κρατείται στις φυλακές Λεφόρτοβο στη Μόσχα.

Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για κατασκοπεία, ένα έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση 20 ετών, αλλά ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, όπως και η Ουάσιγκτον, η εφημερίδα του, οι φίλοι του και η οικογένειά του.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ομιλία του Ρώσου προέδρου και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αμερικανός αξιωματούχος έκρινε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έδειξε καμιά δυνατότητα ή βούληση για διαπραγμάτευση. Στην πραγματικότητα, επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι στόχοι του για τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης δεν έχουν αλλάξει».