Την «εγκληματική επιθετικότητας της Ρωσίας» απέναντι στην Ουκρανία κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της πρώτης διά ζώσης ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μετά τη ρωσική εισβολή και ενώπιον του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ζήτησε από το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ να αφαιρέσει το δικαίωμα άσκησης βέτο από τη Ρωσία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «το δικαίωμα βέτο στα χέρια του επιτιθέμενου μπλοκάρει τον ΟΗΕ», σημειώνοντας: «Είναι αδύνατο να σταματήσει αυτός ο πόλεμος γιατί απέναντι σε όλες τις προσπάθειες ασκούνται βέτο από τον επιτιθέμενο ή από εκείνους που υποστηρίζουν τον επιτιθέμενο».
Ακόμα, πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια εγκληματική και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της χώρας μας, μια επίθεση που στοχεύει να καταληφθεί το έδαφος και οι πόροι της Ουκρανίας» και ότι «οι περισσότερες χώρες στον κόσμο αναγνωρίζουν την αλήθεια για αυτόν τον πόλεμο».
Στον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την ομιλία του, η οποία και σήμανε την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΑ, τονίζοντας πως πρόκειται για μία εμπόλεμη κατάσταση που «επιδεινώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις και διαιρέσεις, απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, αυξάνει την πυρηνική απειλή και δημιουργεί βαθιές ρωγμές στον όλο και πιο πολυπολικό κόσμο μας».
Η αντίδραση του Ρώσου πρεσβευτή
Μάλιστα, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από ένταση, όταν, από πλευράς του, ο Νεμπένζια διαμαρτυρήθηκε ότι επετράπη στον Ουκρανό πρόεδρο να μιλήσει ενώπιον του 15μελους ΣΑ, καταγγέλλοντας ότι η συνεδρίαση «μετατρέπεται σε παράσταση για έναν ρόλο», με τον Ρώσο πρεσβευτή να κάνει λόγο για «θέαμα».
Απαντώντας ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, η οποία ασκεί τον Σεπτέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία στο ΣΑ, είπε στον Νεμπένζια: «Σταματήστε τον πόλεμο και ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα πάρει τον λόγο».
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται επίσης να μιλήσει στο ΣΑ, αλλά δεν παρευρέθηκε αυτοπροσώπως στην ομιλία του Ζελένσκι. ΗΠΑ και Γαλλία εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τον Άντονι Μπλίνκεν και την Κατρίν Κολονά.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συνεδριάσει πολυάριθμες φορές με αντικείμενο την Ουκρανία τους τελευταίους 19 μήνες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά δεν έχει καταφέρει να αποφασίσει μέτρα, καθώς η Ρωσία έχει το δικαίωμα βέτο.