Επίσκεψη στην Αθήνα φέρεται να πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο του άτυπου δείπνου που παραθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της ΕΕ, με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Την πληροφορία μεταφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, με την Αθήνα πάντως να μην επιβεβαίωνε μέχρι χθες την είδηση, προφανώς για λόγους ασφάλειας. 

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη καθώς και το άτυπο δείπνο σήμερα το βράδυ, σηματοδοτούν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα αναδεικνύουν και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 καθώς έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα  εκπροσωπηθεί, σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη για τις δύο χώρες, καθώς ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραμένει προφυλακισμένος. Η Αθήνα δεν έστειλε πρόσκληση στον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Σημειώνεται ότι στο δείπνο θα συμμετάσχει και ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος -σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα μέσα της Κροατίας- θα ζητήσει την επιστροφή-απέλαση των συμπατριωτών του που δεν εμπλέκονται στην τραγική υπόθεση της δολοφονίας του οπαδού της ΑΕΚ μετά τα αιματηρά επεισόδια της 7ης Αυγούστου.