Παρά τον στόχο του «θα τα αλλάξω όλα», παρά τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, παρά τις συνεχείς σπόντες ότι τα όργανα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, παρά τους προκάτ αλαλαγμούς στα social media, φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορέσει να περάσει εύκολα τις αλλαγές που επιθυμεί στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένη την εκρηκτική κατάσταση στα εσωκομματικά στρατόπεδα, αλλαγές όπως η κατάργηση των νομαρχιακών οργανώσεων, η αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της ΚΕ και η «διακοσμητική» συνεδρίασή της υπό τον τίτλο «Εθνικό Συμβούλιο Μελών», η αντικατάσταση της Πολιτικής Γραμματείας από το «Πολιτικό Συμβούλιο», το οποίο θα έχει συρρικνωμένες αρμοδιότητες, φαντάζουν απίθανο να εισαχθούν προς συζήτηση και να περάσουν χωρίς παρατράγουδα.

Ακόμα και αμιγώς προεδρικοί προεξοφλούν ότι τέτοιες αλλαγές είναι casus belli για μεγάλη μερίδα της παλαιάς φρουράς, η οποία δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Εκτός απροόπτου, η Επιτροπή Καταστατικού (την απόλυτη πλειοψηφία στην οποία έχει το στρατόπεδο Κασσελάκη) θα παραδώσει ολοκληρωμένη πρόταση τροποποιήσεων στην ΠΓ, εντός Αυγούστου.

Ο πρόεδρος Στέφανος, πάντως, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις ώστε να επιτύχει τον σκοπό του. Μένει να φανεί τι θα αλλάξει και κυρίως τι θα στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και σε στελεχιακό δυναμικό και –κυρίως– σε δημοσκοπικά ποσοστά. Καθώς το βασικό πρόβλημα που εντοπίζει η ομάδα Κασσελάκη είναι ότι ναι μεν μπορεί να πετύχουν τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς το κόμμα…