Διαβάζω στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» ότι η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιωμάτων και Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Ελενα Ακρίτα, υπενθυμίζει ότι «με πρόσφατη ερώτησή μας στη Βουλή (υπ. αριθ. 5437/27.6.2024) ζητούσαμε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το ντοκιμαντέρ-ράπισμα του BBC για τις ενέργειες της ελληνικής Ακτοφυλακής και τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά και εγκατάλειψή τους στη θάλασσα από μασκοφόρους». Κατά το ρεπορτάζ και όπως τονίζει η Ελενα Ακρίτα, «η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σάμου άσκησε ποινική δίωξη για σωματική κάκωση, άσκηση παράνομης σωματικής και ψυχολογικής βίας, παράβαση καθήκοντος, έκθεση κατά συρροή και από κοινού, ληστεία κατά συρροή από κοινού, καταρρίπτοντας τον κυβερνητικό μύθο πως δεν γίνονται επαναπροωθήσεις με χρήση βίας κατά αλλοδαπών που έρχονται να ζητήσουν άσυλο (...). Η Εισαγγελία Σάμου επιβεβαίωσε έτσι την καταγγελία στην εκπομπή του BBC για τις παράνομες απελάσεις από Σάμο 32 αιτούντων άσυλο στις 15-17.9.2021 με βασανιστήρια, βιασμούς, ληστείες, πυροβολισμούς και πνιγμούς. Δεδομένου πως θύματα της υπόθεσης αυτής βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, καλούμε την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σάμου να τα καλέσει για καταθέσεις». 

Φοβερές καταγγελίες, πράγματι. Ωστόσο, σε απάντηση της υπ. αριθ. 5437/27.6.2024 ερώτησης της κ. Ακρίτα, έχει αναρτηθεί στο σάιτ της Βουλής πληθώρα εγγράφων, μεταξύ των οποίων και το υπ’ αριθμ. 11850/8.7.2024 έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών (το οποίο αναπαράγει και η «Αυγή»!), σύμφωνα με το οποίο για το συμβάν που έλαβε χώρα στη Σάμο στις 15-17.9.2021 ασκήθηκε μεν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου ποινική δίωξη για τα προαναφερόμενα αδικήματα, η οποία ωστόσο ετέθη στο αρχείο, καθώς από την προανάκριση ουδέν προέκυψε. 

Εφόσον λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχουν στοιχεία ικανά για την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο, δεν έχουν παρά να τα προσκομίσουν στη Δικαιοσύνη. Ως τότε, το ρεπορτάζ του BBC δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτα.