Σε μια αποκάλυψη-βόμβα προχώρησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel και στον δημοσιογράφο Μάριο Αραβαντινό. Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και κατά πόσο θα αλλάξει κάτι πραγματικά, δεδομένου ότι έχουν γίνει κι άλλες αλλαγές νωρίτερα, ο κύριος Φλωρίδης είπε ότι οι αλλαγές που έκανε εκείνος ισχύουν από την 1η Μαΐου κι εντεύθεν. Εξηγώντας το σκεπτικό για τις αλλαγές, ο κύριος Φλωρίδης είπε ότι οι νόμοι πλέον πρέπει να προστατεύουν και τα θύματα, όχι μόνο τους εγκληματίες.

Κάνοντας μια αναδρομή στο 2015, ο κύριος Φλωρίδης είπε ότι «είχαμε το 2015 ένα νόμο, με τον οποίον βγήκε από τη φυλακή όλο το βαρύ έγκλημα. Δηλαδή, βγήκαν δολοφόνοι, βιαστές, έμποροι ναρκωτικών, ληστές, αυτοί βγήκαν τότε. Και στη συνέχεια, είχαμε το 2019 μια τροποποίηση -τελευταία ημέρα, πριν κλείσει η Βουλή-, με διατάξεις οι οποίες - έγινε κάτι πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία. Όπου η δολοφονία, δηλαδή, η αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου, που τιμωρείται πάντοτε με ισόβια, είχε μια εναλλακτική ποινή και 15 χρόνια. Που σημαίνει δηλαδή, δολοφονούσες κάποιον εν ψυχρώ και μπορούσες σε 5 χρόνια να βγεις». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, ότι οι αλλαγές που έλαβαν χώρα με την τροποποίηση του 2019, ήταν προϊόν διαβουλεύσεων της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ο κύριος Φλωρίδης είπε ότι πράγματι ήταν έτσι, αλλά ότι «κάποιες από αυτές τις διατάξεις, από μια σύμπτωση, αφορούσαν πελάτες μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Γίνεται κατανοητό αυτό που λέω;» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «κάποια μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, από μια σύμπτωση, είχαν πελάτες με δίκες που γίνονταν εκείνον τον καιρό».

Γίνεται σαφές λοιπόν, ότι με την τροποποίηση του ΠΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, κυριολεκτικά την τελευταία ημέρα προτού διαλυθεί η Βουλή για τις εθνικές εκλογές, «κάποιοι» βρήκαν την ευκαιρία να ξεχαρβαλώσουν τους Κώδικες -και κατά συνέπεια, το Κράτος Δικαίου-, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν την «καλή» τους πελατεία! Και σαν να μην έφτανε αυτό, όποτε προσπάθησε η κυβέρνηση να επαναφέρει το μέτρο της λογικής, προκειμένου να αναιρέσει την ατιμωρησία που είχαν επιβάλλει οι Κώδικες του 2019, όλοι οι «προοδευτικοί νομικοί και ΣΙΑ» ξεσηκώνονταν κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη και εκδικητική λογική» στην αυστηροποίηση των ποινών! Αιδώς, αχρείοι.

Δείτε το επίμαχο στιγμιότυπο

Η δήλωση του Γιώργου Φλωρίδη

Γιώργος Φλωρίδης: «Είχαμε το 2015 ένα νόμο, με τον οποίον βγήκε από τη φυλακή όλο το βαρύ έγκλημα. Δηλαδή, βγήκαν δολοφόνοι, βιαστές, έμποροι ναρκωτικών, ληστές, αυτοί βγήκαν τότε. Και στη συνέχεια, είχαμε το 2019 μια τροποποίηση -τελευταία ημέρα, πριν κλείσει η Βουλή-, με διατάξεις οι οποίες - έγινε κάτι πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία. Όπου η δολοφονία, δηλαδή, η αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου, που τιμωρείται πάντοτε με ισόβια, είχε μια εναλλακτική ποινή και 15 χρόνια. Που σημαίνει δηλαδή, δολοφονούσες κάποιον εν ψυχρώ και μπορούσες σε 5 χρόνια να βγεις».

Μάριος Αραβαντινός: «Αυτοί οι κώδικες δεν ήταν αποτέλεσμα μελέτης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία έκανε αυτές τις αλλαγές - συζητούσε αυτές τις αλλαγές, επί πολλά χρόνια;»

Γιώργος Φλωρίδης:«Ναι. Απλώς κάποιες από αυτές τις διατάξεις, από μια σύμπτωση, αφορούσαν πελάτες μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Γίνεται κατανοητό αυτό που λέω;»

Μάριος Αραβαντινός: «Απολύτως».

Γιώργος Φλωρίδης: «Κάποια μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, από μια σύμπτωση, είχαν πελάτες με δίκες που γίνονταν εκείνον τον καιρό».