Μια δημοσκόπηση αλλιώτικη απ’ τις συνηθισμένες δημοσίευσε η Prorata. Κύριο θέμα της οι… αμερικανικές εκλογές (!). Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι Ελληνες θα ψήφιζαν την Κάμαλα Χάρις σε ποσοστό 58%, ενώ ένα 26% θα στήριζε Τραμπ. Επίσης, το 22% πιστεύει ότι ο πρώην πρόεδρος σκηνοθέτησε την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του. Το ενδιαφέρον βέβαια δεν είναι ότι το 22% πιστεύει ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας, αλλά να είχε μετρηθεί ποιο κόμμα ψηφίζει αυτό το 22%. Κάτι μου λέει ότι εάν υπήρχε τέτοιο εύρημα, κάποιος τουρίστας στη Μύκονο θα έβριζε σκαιότατα. 

Αντικαταστάσεις 

Διαβάζω ότι ο πρόεδρος Στέφανος ετοιμάζει δύο μεγάλες αλλαγές άμα τη επιστροφή του από Μύκονο. Πρώτον, θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο, επιχειρώντας να βάλει στη θέση του τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Δεύτερον, θα αλλάξει τον διευθυντή του γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη, στενό συνεργάτη του Παύλου Πολάκη. Για το πρώτο, εφόσον υπάρξουν οι συσχετισμοί στην απαιτούμενη ψηφοφορία, είναι πέρα από βέβαιο ότι ο πρόεδρος επιθυμεί να αντικαταστήσει τον Φάμελλο. Για το δεύτερο, έχω άλλη άποψη. Ο Καπνισάκης είναι «πολυεργαλείο» για τον Κασσελάκη και δύσκολα θα αντικατασταθεί. 

Καρανίκας επί… πίνακι 

Ο Νίκος Καρανίκας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Στέφανου, τοποθετείται με μακροσκελή του ανάρτηση στο facebook υπέρ της επίταξης ιδιωτών ιατρών, συντασσόμενος με τη θέση του Aδώνιδος Γεωργιάδη και ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη θέση του κόμματος: «Για εμένα που δεν είμαι συνδικαλιστής γιατρός αλλά δυνητικά ασθενής δίχως γιατρό στο ΕΣΥ, η σημερινή επίταξη μου φαίνεται ως μια λύση και ενώ είναι ευκαιριακή, υπηρετώντας το άμεσο και προσωρινό, υπηρετεί κατά την άποψή μου τον πολίτη που έχει άμεση ανάγκη και όχι αποκλειστικά τον πολίτη του μέλλοντος και τον γιατρό με το σύστημα υγείας του μέλλοντος». Η θέση αυτή προκάλεσε αρνητικά σχόλια από τους συνήθεις υπόπτους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι…  

Τσίρκουλα 

Η απόλυτη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» για την αυθαίρετη πισίνα της πατρικής οικίας Κασσελάκη στις Σπέτσες από τον ίδιο τον πρόεδρο Στέφανο (ο οποίος βέβαια αφελώς προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπουμε καλά και δεν είναι πισίνα, αλλά μια καλλωπισμένη… γούρνα ύδατος!) δημιουργεί τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ – όσο κι αν προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα. Ωστόσο, το πιο αστείο με την πισίνα Κασσελάκη είναι ότι, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, τα επίσημα τρολ του κόμματος λένε «ναι, ο πρόεδρος έφτιαξε αυθαίρετη πισίνα σε μέρος που απαγορεύεται διά ροπάλου, αλλά έχει και ο τάδε και ο δείνα που είναι κολλητοί της κυβέρνησης». Και κάπως έτσι, κατ’ όνομα αριστεροί υπερασπίζονται την πισίνα κατ’ όνομα πλούσιου αφεντικού τους. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο Μπόλιγουντ…  

Στις φούσκες τους 

Στις διπλές εκλογές του 2023, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι βασικό στοιχείο της ήττας ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στην απήχηση που είχε το κόμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έτσι πίστεψε ότι θα κερδίσει. Βασίστηκαν, δηλαδή, στις εντυπώσεις, στα likes και στα retweets μιας φούσκας που δημιούργησαν και συντηρούσαν οι ίδιοι. In due time (που λέμε στο Ντελάγουερ), έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι τελικά δεν είσαι ήρωας του θρυλικού bubble bobble και το να δημιουργείς φούσκες δεν θα σε σώσει, διότι έρχεται η στιγμή που σκας στον (επίμονο) τοίχο της πραγματικότητας. Στις ευρωεκλογές αποδείχθηκε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ του προέδρου Στέφανου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να παίζουν καίριο ρόλο. Η εντύπωση ότι το κόμμα θα πλησιάσει και θα προσπεράσει τη ΝΔ ήταν διάχυτη, ο δε πρόεδρος το είχε πιστέψει. Kινήσεις, δηλώσεις και πράξεις υπαγορεύονται από το πώς αντιδρά μια ομάδα «διαδικτυακών υποστηρικτών». Τελευταίο «κρούσμα» η διαγραφή Πολάκη από την ΚΟ. Ο βουλευτής καυχιέται ότι στα σόσιαλ μίντια έχει χιλιάδες υποστηρικτές και ποστάρει διαδικτυακά polls για να το τεκμηριώσει, ο πρόεδρος καθημερινά εισπράττει εκατοντάδες σχόλια που είτε τον βρίζουν είτε του ζητούν να αποκαταστήσει τον διαγραφέντα, το κόμμα δεν έχει ιδέα πώς να διαχειριστεί το κλιμακούμενο διαδικτυακό μένος και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στον αυτόματο. Στην Κουμουνδούρου έχουν (αυτο)εγκλωβιστεί σε ένα κωμικοτραγικό πρόβλημα που δεν έχει εύκολη λύση. Σε ακόμη μια συνάντηση ενός τράγου και μιας έλαφου, όπως θα έλεγε λυρικά ο πρόεδρος Στέφανος…