Τη δυσφορία του εξέφρασε ο Πέτρος Παππάς, σχετικά με τις χθεσινές αποχωρήσεις ορισμένων μελών από τη συνεδρίαση της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν της προτροπής του Στέφανου Κασσελάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να εξηγήσει το χθεσινό περιστατικό, ο κύριος Παππάς είπε ότι δεν ήταν παρών στη διαδικτυακή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, αλλά σχολίασε ότι ενημερώθηκες πως άνοιξε μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε να ανοίξει, αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί πριν από δυο εβδομάδες, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο κύριος Παππάς είπε ότι «η συζήτηση έγινε ενδελεχώς στην κεντρική επιτροπή. Γιατί σήμερα κανείς, ούτε ένας δεν εξέφρασε αντίρρηση για την ημερομηνία -ενώ υπήρχαν αντιρρήσεις για άλλα θέματα-, κανείς δεν μίλησε ότι η ημερομηνία του συνεδρίου πρέπει να είναι διαφορετική και ψηφίστηκε απ' όλους». Εφόσον αυτό είναι αληθές, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα στελέχη τα οποία διαφώνησαν, είχαν υπερψηφίσει πρωτίστως την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται «υπονομευτικά», ο κύριος Παππάς είπε ότι «δεν ξέρω, υπονομευτικά, ή μη-υπονομευτικά, σε κάθε περίπτωση λειτουργεί αρνητικά για την εικόνα του κόμματος και για τη σοβαρότητα την οποία έχουμε και θέλουμε να εκπέμπουμε». Εδώ το ενδιαφέρον σημείο είναι η «αβεβαιότητα» του κυρίου Παππά, για το κατά πόσο η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται υπονομευτικά ή μη, καθώς η μομφή είναι ξεκάθαρη: το «μπλοκ Τσίπρα» ενώ αρχικά υπερψήφισε την διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος για την συγκεκριμένη ημερομηνία, ξαφνικά «απέκτησε πρόβλημα», επειδή συμπίπτει με τις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Προάγγελος νέας διάσπασης;

Επίσης ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Πέτρου Παππά, αναφορικά με το εάν συμφωνεί με την προτροπή του Στέφανου Κασσελάκη «σε όποιον δεν αρέσει να φύγει», καθώς όπως είπε ο κύριος Παππάς «εγώ σας λέω, συμφωνώ με την απόφαση που λάβαμε όλοι μαζί ως κόμμα, ότι όταν αποφασίζουμε κάτι μαζί, θα το τηρούμε όλοι μαζί. Αν δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτό το αυτονόητο, ε προφανώς δε μπορούμε να υπηρετήσουμε μια συλλογική προσπάθεια. Άρα, κάποιος ο οποίος δεν θέλει να το υπηρετήσει, θέτει τον εαυτό του εκτός προσπάθειας». Ο Πέτρος Παππάς ήταν -και παραμένει- ο εκφραστής της «σκληρής γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ συνήθως οι δηλώσεις του αποτελούν τις «τροχιοδεικτικές βολές» του προέδρου. Συνεπώς, έχοντας ως δεδομένο ότι το «μπλοκ Τσίπρα» δημιούργησε πρόβλημα για μια απόφαση που είχε υπερψηφίσει πριν από δυο εβδομάδες, καθώς και τις δηλώσεις Κασσελάκη και Παππά, είναι εμφανές ότι ετοιμάζεται σκηνικό ρήξης, η οποία ενδεχομένως να γίνει πριν καν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το υπόλοιπο του καλοκαιριού, μάλλον θα είναι πολύ θερμό για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Παναγιώτης Στάθης: «Κύριε Παππά, για εξηγήστε μας τελικά, τι έγινε χθες το βράδυ; "Όποιος δεν θέλει, να φύγει"; Αυτή είναι η γραμμή τελικά; Όποιος δε γουστάρει, να φύγει; Τέλος;»

Πέτρος Παππάς: «Εγώ δεν ήμουν παρών στη συνεδρίαση που έγινε διαδικτυακά, της γραμματείας της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Απ' ό,τι ενημερώθηκα και διάβασα, υπήρχε μια συζήτηση, η οποία δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει -θεωρώ εγώ- εκ νέου, τη στιγμή που η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε πριν από δυο εβδομάδες, τη διεξαγωγή του συνεδρίου από τις 4 ως τις 6 Οκτωβρίου».

Παναγιώτης Στάθης: «Τότε που είναι και η εκλογή του ΠΑΣΟΚ».

Πέτρος Παππάς: «Είναι το κεντρικό όργανο του κόμματος και όλοι όσοι συμμετείχαν χθες στη γραμματεία, ήταν παρόντες και στην κεντρική επιτροπή».

Παναγιώτης Στάθης: «Δεν μπορούσαν να εκφράσουν επιφυλάξεις;»

Πέτρος Παππάς: «Μπορούσαν να τις εκφράσουν, στην κεντρική επιτροπή».

Παναγιώτης Στάθης: «Συμφωνείτε με την απάντηση "όποιος δε γουστάρει, να φύγει";»

Πέτρος Παππάς: «Η συζήτηση έγινε ενδελεχώς στην κεντρική επιτροπή. Γιατί σήμερα κανείς, ούτε ένας δεν εξέφρασε αντίρρηση για την ημερομηνία -ενώ υπήρχαν αντιρρήσεις για άλλα θέματα-, κανείς δεν μίλησε ότι η ημερομηνία του συνεδρίου πρέπει να είναι διαφορετική και ψηφίστηκε απ' όλους».

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα γιατί το είπαν αυτό;»

Πέτρος Παππάς: «Το να γίνεται αυτό το μπρος-πίσω, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια αντιπολίτευση σε μια σειρά θεμάτων και προβλημάτων της καθημερινότητας (...) θεωρώ ότι δεν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση και δε μπορώ να καταλάβω, γιατί να γίνεται αυτό το μπρος-πίσω».

Παναγιώτης Στάθης: «Υπονομευτικά το κάνουν αυτό;»

Πέτρος Παππάς: «Δεν ξέρω, υπονομευτικά, ή μη-υπονομευτικά, σε κάθε περίπτωση λειτουργεί αρνητικά για την εικόνα του κόμματος και για τη σοβαρότητα την οποία έχουμε και θέλουμε να εκπέμπουμε».

Παναγιώτης Στάθης: «Την αναφορά όμως την προεδρική "σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει", συμφωνείτε; Δηλαδή, σου δείχνω και την πόρτα της εξόδου;»

Πέτρος Παππάς: «Αυτό το οποίο είπαμε και όλοι αποφασίσαμε στην κεντρική επιτροπή, είναι ότι θα κατατίθενται οι διαφωνίες μας στα όργανα του κόμματος -»

Παναγιώτης Στάθης: «Στα όργανα είναι».

Πέτρος Παππάς: «- τα οποία θα συνεδριάζουν περισσότερο -και το κάνουμε, συνεδριάζουν συνέχεια- και άμα παίρνουμε μια πλειοψηφική απόφαση, όπως λειτουργούν όλα τα κόμματα στον κόσμο, αυτή η πλειοψηφική απόφαση θα υπηρετείται απ' όλους. Το να συζητάμε κάτι, να αποφασίζουμε κάτι και την επόμενη μέρα να βγαίνουν άλλοι και να λένε πάλι διαφορετικά πράγματα, ε δεν πάμε μπροστά έτσι, κύριε Στάθη».

Παναγιώτης Στάθης: «Ξαναρωτώ όμως: συμφωνείτε με την προτροπή του προέδρου, "σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει";»

Πέτρος Παππάς: «Εγώ σας λέω, συμφωνώ με την απόφαση που λάβαμε όλοι μαζί ως κόμμα, ότι όταν αποφασίζουμε κάτι μαζί, θα το τηρούμε όλοι μαζί. Αν δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτό το αυτονόητο, ε προφανώς δε μπορούμε να υπηρετήσουμε μια συλλογική προσπάθεια. Άρα, κάποιος ο οποίος δεν θέλει να το υπηρετήσει, θέτει τον εαυτό του εκτός προσπάθειας».