Στις πυρκαγιές του 2021, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε «μπράβο σε όσους αγνόησαν τις εντολές εκκένωσης» και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για «κουλτούρα εκκενώσεων». Δυστυχώς, στη φωτιά της Μαγνησίας υπήρξαν δύο νεκροί, οι οποίοι, ενώ είχαν λάβει το μήνυμα εκκένωσης από το 112, αποφάσισαν να μείνουν πίσω. Στην πρώτη περίπτωση, γυναίκα με κινητικά προβλήματα απανθρακώθηκε μέσα σε τροχόσπιτο επειδή ο σύζυγός της θεώρησε πως μπορούσε να σβήσει μόνος του τη φωτιά. Στη δεύτερη περίπτωση, κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του όταν προσπάθησε να μετακινήσει το κοπάδι του πιο ψηλά στο βουνό. Ο γενικός πληθυσμός δεν γνωρίζει καν πώς να προστατέψει τον εαυτό του, διότι αγνοεί πολύ βασικές παραμέτρους μιας πυρκαγιάς (θερμικό φορτίο, ταχύτητα εξάπλωσης, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης λόγω μικροκλίματος –ενώ ο πραγματικός άνεμος έχει διαφορετική κατεύθυνση– κ.ο.κ.). Για να καταφέρει να σβήσει την πυρκαγιά, ούτε λόγος, αυτό είναι αδύνατον. Προστατέψτε τους εαυτούς σας και ακολουθήστε πιστά τις υποδείξεις για εκκένωση του 112.
Μια εγγενής επικινδυνότητα
Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι εγγενώς επικίνδυνες, λόγω του χαμηλού ύψους πτήσης, των αναταράξεων που προκαλούνται από τα ρεύματα αέρος, του καπνού των πυρκαγιών που περιορίζει την ορατότητα κ.ά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχουν σημειωθεί 44 απώλειες αεροσκαφών CL-215/415 παγκοσμίως, επί συνόλου 165 που κατασκευάστηκαν. Η εγγενής επικινδυνότητα των αποστολών εναέριας πυρόσβεσης των Canadair αυξάνεται ακόμα περισσότερο λόγω του φιλότιμου και της αυτοθυσίας των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Π.Α. έχει θρηνήσει συνολικά 16 χειριστές σε δυστυχήματα με πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αυτή ακριβώς η επικινδυνότητα των αποστολών ήταν η αιτία του δυστυχήματος της Καρύστου. Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο, λόγω της πολύ χαμηλής πτήσης η δεξιά πτέρυγα του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με δέντρο, με αποτέλεσμα την αποκόλληση τμήματος του φτερού και την απώλεια ελέγχου από τους χειριστές.
Υπάρχει η εξήγηση
Παρακολουθώ τα όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη λεγόμενη «προοδευτική πτέρυγα» με αφορμή τις πυρκαγιές που σαρώνουν τη χώρα και κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Η μόνιμη επωδός είναι «41τακατό θέλατε, καλά να πάθετε». Εν ολίγοις, δηλαδή, καίγεστε γιατί ψηφίσατε Μητσοτάκη και όχι τον Αλέξη τον Τσίπρα που θα έσβηνε τις φωτιές στο πρώτο μισάωρο – άλλωστε, το απέδειξε κατά τη θεόπνευστη ηγεσία του επί 4,5 χρόνια. Και μου προκαλεί τεράστια εντύπωση το πόσο δύσκολο είναι να γίνει αντιληπτό ότι στη φράση «41τακατό θέλατε, καλά να πάθετε» εμπεριέχεται ατόφια η εξήγηση του πώς δημιουργήθηκε αυτό το 41%.
Απόλυτα κατανοητός
Απ’ την άλλη, αναρωτιέμαι πόσο πιο απλά πρέπει να τα πει ο διευθυντής του περιοδικού «ΠΤΗΣΗ», αεροναυπηγός Μηχανικός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, ο οποίος κατέχει αξιοθαύμαστη –και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα– εμπειρία σε διερευνήσεις αεροπορικών περιστατικών, ώστε να σταματήσουν οι «ειδικοί ερευνητές» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του καναπέ να διαδίδουν ψέματα; «Ο,τι πετάει είναι αξιόπλοο – Κανένας μηχανικός δεν στέλνει με την υπογραφή του έναν πιλότο στο θάνατο», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Καραϊωσηφίδης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, αποκλείοντας οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για πτώση του αεροσκάφους λόγω παλαιότητας ή πλημμελούς συντήρησης.
Η κατευθυνόμενη αντίδραση
Με ανάρτησή του στο facebook, ο Παύλος Πολάκης άσκησε κριτική στην Eφη Αχτσιόγλου σχετικά με τα όσα είπε για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δημοσιογράφους. Ο πρώην υπουργός ερμήνευσε τη θέση αυτή ως ανοχή στη λασπολογία, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από το παρελθόν. Είναι γνωστό ότι ο Πολάκης εκφράζεται χωρίς να υπολογίζει κομματικά στεγανά, όμως είναι περίεργο πως ενώ η φράση της Αχτσιόγλου τον ενόχλησε δεν τον πείραξε αντίστοιχα η ίδια φράση όταν αυτή υποστηρίχτηκε από τον Νίκο Παππά. Και οι δύο δηλώσεις έγιναν στην εκπομπή της Νατάσσας Γιάμαλη στο Kontra. Η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε «να μην τους αδικούμε τους δημοσιογράφους, κάνουν τη δουλειά τους και θεωρώ ότι και οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να μας αδικούν στο βαθμό που μπορούν». Με τη σειρά του ο Παππάς δήλωσε: «Χωρίς να πάμε βέβαια και στο άλλο άκρο (…). Πρέπει και την πιο ακραία κριτική να είσαι έτοιμος να τη δεχτείς και να την υποδεχτείς, να τη σκεφτείς να την απορρίψεις και να προχωρήσεις ή να διορθώσεις κάτι που κατάλαβες ότι κάνεις λάθος». Η σύγκριση των δύο δηλώσεων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έως τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος. Κατά τούτο, η «οργισμένη» τοποθέτηση Πολάκη κατά της Αχτσιόγλου μάλλον εξυπηρετούσε εσωκομματικούς σκοπούς.