Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα της συντριβής του Canadair στην Κάρυστο γίναμε ξανά κοινωνοί μιας δύσοσμης διασποράς fake news από «ειδικούς» του καναπέ και του πληκτρολογίου. Έτσι, έγιναν viral δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι το εν λόγω αεροπλάνο δεν διέθετε σύστημα εκτίναξης θέσης, με πολλούς σχολιαστές να κάνουν λόγο για απαράδεκτη παράλειψη λόγω παλιού μοντέλου αεροσκάφους. «ΑΘΑΝΑΤΟΙ επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν να έχει ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΤΙΝΑΞΗΣ», γράφτηκε και αναπαρήχθη δυστυχώς και από κάποια «μέσα ενημέρωσης». Δύο παλικάρια χάθηκαν και κάποιοι διασπείρουν άγνοια, βλακεία και ανηθικότητα.  

Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «ΠΤΗΣΗ», εξήγησε στην ΕΡΤ ότι κανένα πυροσβεστικό αεροπλάνο δεν διαθέτει σύστημα εκτόξευσης. Σε επικοινωνία του site ellinikahoaxes.gr μαζί του, επιβεβαίωσε το ίδιο πράγμα και προέβη σε αναλυτική έρευνα, η οποία κατέληξε πως «δεν ισχύει ότι τα πιο πρόσφατα πυροσβεστικά αεροπλάνα διαθέτουν σύστημα εκτόξευσης καθισμάτων. Τέτοια συστήματα είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο σε ορισμένα μαχητικά». 

Είναι εξωπραγματικό το πώς ένα συγκεκριμένο σύστημα δεν ορρωδεί προ ουδενός και κυριολεκτικά πατώντας επί πτωμάτων στήνει ψεκασμένες ιστορίες παχέος εντέρου με σκοπό να πλήξει την κυβέρνηση για μικροκομματικό όφελος. Το αποτέλεσμα των εκλογών και η συντριβή δεν τους έβαλαν μυαλό. Καλή επιστροφή στο 3% λοιπόν, μαζί με τους λοιπούς ψεκασμένους. 

Αποκατάσταση αδικίας χρόνων 

Με 208 ψήφους υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συντάχθηκαν για την άρση μιας διαχρονικής αδικίας. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Σπαρτιάτες έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο απέναντι στους αποδήμους και τις οικογένειές τους. Πάντως για όσους απορούν πού είναι όλοι αυτοί οι ομογενείς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος έκανε μια ενδιαφέρουσα αναφορά σε έρευνα του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανομή των αποδήμων είναι: «Το 37% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 12% στην Αυστραλία, 9% στον Καναδά, 9% στη Γερμανία, 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπόλοιπα ποσοστά κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες». Επίσης «το 45% έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα. Το 55% έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Δύο στους τρεις έχουν ελληνική υπηκοότητα (…), το 32% είχε μεταναστεύσει μεταξύ 2010-2017, 8% στη δεκαετία του 2000, το 61% έχει ζήσει πάνω από δέκα χρόνια στο εξωτερικό, το 22% τέσσερα έως δέκα χρόνια». 

Εκδηλώθηκαν οι «ψεκασμένοι»  

«Την προπαγάνδα σας αυτή για τα εμβόλια να την κάνετε στα κομματικά σας ακροατήρια. Από την Αμερική, την Κίνα μέχρι την Αλάσκα, τη Ρωσία μέχρι την Ισλανδία, σε όλο τον κόσμο, όλοι οι άνθρωποι προσπάθησαν να εμβολιαστούν. Η ανθρωπότητα ευτυχώς βρήκε λύσεις και καταπολέμησε την πανδημία και δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που έσωσε δισεκατομμύρια ζωές. Αυτά που λέτε είναι ασέβεια στο θάνατο νέων ανθρώπων που έφυγαν ανεμβολίαστοι. Αφήστε τα λοιπόν αυτά. Να τα πείτε στις κομματικές σας συγκεντρώσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απευθυνόμενους σε υψηλούς τόνους προς τους βουλευτές της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης.

Την οργισμένη αντίδραση Χρυσοχοΐδη προκάλεσαν οι αμφισβητήσεις και οι κατηγορίες των συγκεκριμένων βουλευτών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για πρωτοφανείς αντιεπιστημονικές απόψεις, καλώντας τους βουλευτές των δύο κομμάτων να τις απευθύνουν στα κομματικά τους ακροατήρια και όχι στη Βουλή.  

Κουβάς με… νερό  

Θυμάστε τότε που κάναμε πολυπληθείς συναυλίες για να αποτρέψουμε την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί, εκτός πολλών άλλων, θα πουλούσε το νερό στους φίλους του; Θυμάστε τα πύρινα δελτία Τύπου και τις προεκλογικές δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ; Βεβαίως και τα θυμάστε.

Άλλωστε πάντα όσα μας κάνουν και γελάμε έχουν ξεχωριστή θέση στη μνήμη μας. Την Τρίτη το βράδυ, λοιπόν, η κυβέρνηση, με συνέπεια στα όσα εξήγγειλε προεκλογικά, κατέθεσε τροπολογία για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο του Μνημονίου Τσίπρα πίσω στο Ελληνικό Δημόσιο. Αλλος ένας κουβάς στη συλλογή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ιστορικές στιγμές 

Σε μία από τις σπάνιες φορές που ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας πήρε το λόγο με την ιδιότητα του βουλευτή, εντυπωσίασε με τις γνώσεις του για τη νεότερη Ιστορία της χώρας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη «μοναδική εκείνη Βουλή του 1862 που αριθμούσε πάνω από τριακόσιους βουλευτές που εκλέχτηκαν και τριάντα τέσσερις Έλληνες από τον αλύτρωτο ελληνισμό ή από άλλες περιοχές όπου η Ελλάδα είχε παρουσία».

Για να επισημάνει στη συνέχεια πως «από το 1862 δεν υπήρξε άλλη φορά που να ετέθη το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού». Υπό αυτά τα δεδομένα, οι στιγμές που καταγράφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο είχαν αδιαμφισβήτητα ιστορική διάσταση.