Διαβάζω στο kathimerini.gr τις δηλώσεις του Γαβριήλ Ξανθόπουλου, ερευνητή στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων: «Χωρίς διαχείριση των δασών χτίζουμε βιομάζα για να είναι πιο εκρηκτική η κατάσταση την επόμενη στιγμή. Μπορεί μια φωτιά να ξεφύγει, να εξελιχθεί σε μεγαπυρκαγιά και να συμπέσει με άλλες. Και 150 πυροσβεστικά αεροπλάνα να έχουμε, μπορεί να μη φτάνουν». Ο ερευνητής επισημαίνει το εξής: Οσο και να ενισχύσεις το μηχανισμό πυρόσβεσης ώστε να προλαβαίνει αρκετές πυρκαγιές προτού εξαπλωθούν, είναι μάταιο εάν ταυτόχρονα επιτρέπεις τη συσσώρευση καύσιμης ύλης, διότι όσες ξεφεύγουν θα αναχαιτίζονται πιο δύσκολα και να καίνε ανεξέλεγκτα για ημέρες.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι δεν μπορεί η Πυροσβεστική να ζητάει τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και η απάντηση των υπηρεσιών να είναι αρνητική. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να ερωτάται καν το δασαρχείο διότι δεν τίθεται θέμα στάθμισης των αγαθών που διακυβεύονται. Δεν μπορεί οι δήμοι να είναι σε μόνιμη ανοργανωσιά και παράλληλα να απαιτούν συνεχώς αύξηση πόρων και μεγαλύτερη αυτοτέλεια διαχείρισης. Είναι αδιανόητο οι τοπικές αρχές να μη λαμβάνουν τα στοιχειώδη μέτρα, κρυπτόμενοι πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες, νομοθετικά κενά, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και την καραμέλα της «έλλειψης προσωπικού». Απαιτούνται βαθιές νομοθετικές τομές. Οσο μένουμε δέσμιοι σε «συναρμοδιότητες» τόσο θα βλέπουμε τις φλόγες να καταπίνουν τα πάντα.
Ο γνωστός Βρετανός μετεωρολόγος Greg Dewhurst, με αναρτήσεις του στο Twitter, εξαίρει το ελληνικό σύστημα έκτακτης προειδοποίησης, το γνωστό σε όλους μας πλέον «112», με αφορμή τη χρήση του στις συνεχιζόμενες πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η Βρετανία μόλις πριν από λίγους μήνες δοκίμασε ανάλογο σύστημα χωρίς να το θέσει σε εφαρμογή διότι «κάποιοι παραπονούνται». Μάλιστα καλεί το βρετανικό κράτος «να δώσει προσοχή διότι το σύστημα αυτό σώζει ζωές». Η όλη συζήτηση στη Βρετανία θυμίζει τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα προ της ενεργοποίησης του συστήματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε να ωρύεται ότι καμία χρησιμότητα δεν έχει ως προληπτικό μέτρο και ότι είναι μια άχρηστη προμήθεια.
Μετεκλογικές προσθαφαιρέσεις
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή της Ισπανίας στις πρόωρες εκλογές, μπροστά από τους Σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς πάντως την πολυπόθητη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ετσι, το PP εξασφαλίζει 136 έδρες (+47) και οι Σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καταλαμβάνουν 122 έδρες (+2). Το Vox του Σαντιάγο Αβασκάλ παρέμεινε τρίτο κόμμα με το 12,4% και 33 έδρες, πολύ λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές του 2019 (52). Ακόμη και στην περίπτωση που σχηματιστεί συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς, θα χρειάζεται τη στήριξη μικρότερων παρατάξεων για να μπορεί να κυβερνήσει, αφού θα του λείπουν 7 έδρες για να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Η δε αριστερή συμμαχία Sumar, στην οποία απορροφήθηκε και το Podemos, εξασφαλίζει 31 έδρες. Και τα αποτελέσματα της Ισπανίας καταδεικνύουν ότι η κομματική πολυδιάσπαση και η ψήφος διαμαρτυρίας δεν διασφαλίζουν την πολυπόθητη κυβερνησιμότητα.
Ο,τι του φανεί του Ραγκούση
Λάβρος εναντίον των πρώην συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Γιάννης Ραγκούσης σχετικά με την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να στηρίξει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, εξηγώντας το μάλιστα με αριθμητικές πράξεις. Σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο», δήλωσε πως «το 2000 το ΠΑΣΟΚ εξελέγη με μόλις 70.000 ψήφους διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και έγινε ο Σημίτης πρωθυπουργός, αντί να γίνει ο Καραμανλής. Σκεφτείτε αυτές οι 70.000 να ήταν ψήφοι ανθρώπων που ελάχιστη σχέση έχουν με την Ελλάδα και να καθόριζαν το αποτέλεσμα;». Θύμισε μάλιστα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ουδέποτε πήρε τέτοια πρωτοβουλία, παρότι είχε την κοινοβουλευτική δυνατότητα. Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να δικαιολογήσω τη θετική ψήφο του κ. Ανδρουλάκη στο νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως και τη σύμπλευσή του με τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη, υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης. Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ψήφισε τέτοιο νόμο, τον ψηφίζει ο Ανδρουλάκης;».
Αυξημένα τα έσοδα
Η καλή είδηση της ημέρας είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν τα αντίστοιχα μεγέθη της περασμένης χρονιάς κατά 2,17 δισ. ευρώ. Το φαινόμενο δεν είναι συγκυριακό, ούτε τυχαίο, αφού η σταθερά ανοδική πορεία των εσόδων καταγράφηκε σε κάθε μήνα του πρώτου εξαμήνου, δείχνοντας ότι η οικονομία σταθεροποιείται και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αποδίδουν καρπούς. Η σημειούμενη αύξηση δεν οφείλεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό, όπως θα έλεγαν κάποιοι εκ του προχείρου, διότι κατά τη φετινή χρονιά ο πληθωρισμός παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης. Το σίγουρο είναι πάντως ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε θα έχει δημιουργηθεί ικανός «δημοσιονομικός χώρος» για μια σειρά κοινωνικών παρεμβάσεων.