Μια επίθεση εκτός λογικής στην Ελλάδα, η οποία δεν δείχνει μόνο άγνοια αλλά και εμπάθεια, έκανε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ' Βελτ η οποία εισηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει ψήφισμα κατά της χώρας μας για παραβιάσεις του κράτους δικαίου. 

Η Σόφι Ιντ' Βελτ δεν έμεινε μόνο στην πρόταση για ένα λεκτικό χτύπημα στο χέρι της Ελλάδας αλλά ζήτησε και τη λήψη σκληρών μέτρων εναντίον της χώρας μας, όπως η περικοπή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως συμβαίνει ήδη με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν. 

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη αντέδρασε έντονα σε αυτή την πρόταση. Ζήτησε από την Σόφι Ιντ' Βελτ να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα και τόνισε σε υψηλούς τόνους ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση του Όρμπαν στην Ουγγαρία και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρξει καμία συζήτηση για περικοπή κονδυλίων σε βάρος της χώρας. Αναφέρθηκε μάλιστα στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αφορά το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η οποία προχωρά με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ Ελλάδος και Σλοβακίας, καθώς η κυβέρνηση της δεύτερης προχώρησε στην κατάργηση του γραφείου της ειδικής εισαγγελίας και ελέγχεται για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και ότι χρειάζεται να γίνουν αναγκαία βήματα. Ωστόσο, απέδωσε τη συζήτηση σε πολιτικές σκοπιμότητες, τονίζοντας την προσπάθεια εργαλειοποίησης του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.