Λένε ότι «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι» και η έκφραση αυτή προφανώς ταιριάζει γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τους... φίλους του, οι οποίοι έχουν στοχοποιήσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εν τέλει την Ελλάδα. Ετσι, η χώρα μας βρέθηκε και πάλι όχι τυχαία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αφορμή μια συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με «το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου». Μια συζήτηση για τη διεξαγωγή της οποίας πρωταγωνίστησαν νυν και πρώην ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η γνωστή μας από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την επιτροπή PEGA Ολλανδή ευρωβουλευτής, Σοφί ιν’τ Βελντ, η οποία με το «καλημέρα» κατηγόρησε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την απουσία της από το Ευρωκοινοβούλιο.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Μάλιστα, στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου οι ίδιοι κύκλοι θα προκαλέσουν και ψήφισμα κατά της Ελλάδας για τα ίδια ζητήματα, επιχειρώντας έτσι να συνδέσουν την κατάσταση που επικρατεί, τάχα, στη χώρα μας με τον Βίκτορ Ορμπαν και την Ουγγαρία. Η πρόταση για τη διεξαγωγή ψηφίσματος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ψηφίστηκε από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, ενώ «ναι» στο αίτημα είπε και η ευρωομάδα του Εμανουέλ Μακρόν.
Πάντως η ατζέντα της συζήτησης ταιριάζει «γάντι» με όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να παρουσιάσει μια όχι και τόσο πραγματική εικόνα για την Ελλάδα: παρακολουθήσεις, αιτιάσεις για πολιτικές παρεμβάσεις, ελευθερία και ασφάλεια των δημοσιογράφων, επαναπροωθήσεις και μεταχείριση των μεταναστών, νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανησυχία για την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης.
Εμμονικές συμπεριφορές
Ολα τα παραπάνω αναφέρονται στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης, ωστόσο παραβλέπεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε συντεταγμένες κινήσεις για ν’ αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι διαχρονικά και... διακομματικά. Ακόμη και για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, κατά γενική ομολογία το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση για την απαγόρευση της χρήσης παράνομου λογισμικού είναι ίσως το αυστηρότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι είναι το... αγαπημένο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Και βέβαια, για τη Σοφί ιντ Βελντ, της οποίας θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καριέρα στο Ευρωκοινοβούλιο βαδίζει προς το τέλος της και ίσως ολόκληρη η πολιτική καριέρα της, καθώς στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία το κόμμα με το οποίο πολιτεύτηκε συγκέντρωσε πενιχρά ποσοστά και η ίδια δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφια στις προσεχείς ευρωεκλογές...
Παρ’ όλα αυτά, η Ολλανδή ευρωβουλευτής φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την εμμονή της απέναντι στην Ελλάδα, αφού στο πρόσφατο παρελθόν δεν στάθηκε μόνο στα καθήκοντά της και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων λόγω της συμμετοχής της στην επιτροπή PEGA, αλλά «μεταμορφώθηκε» σε... troll και σχολιάζει διαρκώς στα social media την ελληνική πολιτική σκηνή και επικαιρότητα. Ολως τυχαίως, με τον ίδιο τόνο με τον οποίο σχολιάζουν τα trolls της περίφημης «υπόγας», δηλαδή με προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της οικογένειάς του ή κατά της κυβέρνησης για θέματα που έχουν προ πολλού ξεπεραστεί ή δεν ενδιαφέρουν καν την κοινή γνώμη.
Κορυφαία στιγμή της υπήρξε μακράν ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, όταν πανηγύρισε για την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων και ευχόταν ούτε λίγο ούτε πολύ να... έρθει η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη! Καταλαβαίνει συνεπώς εύκολα κάποιος πόσο αντικειμενική ή υποκειμενική είναι η κρίση της όταν εισηγείται στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσματα και άλλα τινά κατά της Ελλάδας για «το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου»...