Σε μια τραγελαφική προσπάθεια δυσφήμησης της Ελλάδας προχωρούν οι ευρωομάδες της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απώτερο στόχο την πρόκληση πλήγματος στοΕυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και την απώλεια πόρων για την ελληνική πλευρά. Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τα μικροκομματικά παιχνίδια που στήνονται στις Βρυξέλλες και τα οποία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η προσπάθεια να τρωθεί το κύρος της Ελλάδας είναι εμφανής και πλέον επιβεβαιώνεται από τη συμπεριφορά των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στα οποία συμμετέχουν και τα ελληνικά κόμματα που δεν ορρωδούν προ ουδενός. Άλλωστε στόχος, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να κοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τη χώρα προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση. Αδιαφορούν άλλωστε για το γεγονός αυτό μπροστά στις μικροπολιτικές σκοπιμότητές τους.

Δεν είναι τυχαίο συνεπώς ότι νυν και πρώην ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που έχουν σιγοντάρει την προσπάθεια της Σοφί ιν’τ Βελντ, της Ολλανδής ευρωβουλευτού που εμμονικά βάλλει κατά της Ελλάδας κραδαίνοντας τη ρομφαία του κράτους δικαίου.

Το γεγονός πως το ψήφισμα σε βάρος της Ελλάδας για θέματα κράτους δικαίου και ελευθερίας του Τύπου υπερψηφίσθηκε από τις ευρωομάδες που στήνουν αυτό το πολιτικό παιχνίδι δεν είναι τυχαίο. Οπως δεν είναι τυχαίες και οι επιθέσεις που εξαπολύουν, χωρίς κανένα πραγματικό στοιχείο, κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας τον ηγετικό ρόλο του σε επίπεδο ΕΛΚ αλλά και τον ρόλο του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αλήθεια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλέον ως πρωθυπουργός της Ελλάδας εκ των βασικών παραγόντων στην κεντρική σκηνή των Βρυξελλών ενώ η δυναμική που αναπτύσσει συνεργεί και στη δημιουργία ανάλογης δυναμικής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος αλλά και η χώρα συνολικά αποτελούν μια προσπάθεια αποδόμησης που ο ΣΥΡΙΖΑ –και από κοντά το ΠΑΣΟΚ– επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν. Χαρακτηριστική η δήλωση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη που υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκθέτουν τη χώρα ρίχνοντας κροκοδείλια δάρκυα για  ενδεχόμενη απώλεια κοινοτικών πόρων που το κόμμα της κατ επανάληψη έχει εμμέσως ζητήσει ως δήθεν ποινή για θέματα κράτους δικαίου.

Η αντίδραση του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν είναι τυχαία. Ούτε και τα όσα είπε αναφορικά με το ψήφισμα και τη στάση των υπολοίπων ευρωομάδων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε πως «η επιτροπή ήταν ξεκάθαρη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία για την καλή κατεύθυνση στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε πως «προφανώς πρόκειται για κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου. Και πρέπει να πω σταματήστε το. Βλάπτετε το κράτος δικαίου» για να σημειώσει πως «πρόκειται για περιττές και αβάσιμες επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας και κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε το κόμμα του κράτους δικαίου και θα υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου – ό,τι κι αν κοστίσει».


Κυβερνητικά στελέχη

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν ότι «για 7η φορά η γνωστή σε όλους εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφερε και πάλι προς ψήφιση στο ΕΚ ένα κατάπτυστο ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα».

Μάλιστα σημειώνουν πως «εν όψει ευρωεκλογών και δεδομένου ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα –στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική, στο μεταναστευτικό– οι γνωστοί κύκλοι της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του κράτους δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας».

Χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «κείμενο-επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης» τα ίδια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι «τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια δυσφήμησης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας».

Στη συνέχεια τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων και έχει προχωρήσει σε σοβαρές θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που αναγνωρίζει και η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ αναφέρουν πως «κάποιους από τους παραπάνω ευρωβουλευτές δεν τους ενοχλεί το γεγονός ότι συνυπάρχουν στην ίδια πολιτική ομάδα με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος άλλη μία φορά επανέλαβε το δόγμα ‘‘να βάλουμε κανέναν στη φυλακή για να κερδίσουμε στις εκλογές’’».


Τα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.

Τα κυβερνητικά στελέχη παραθέτουν και τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης:


• Συστήσαμε, με τον νόμο 4622/2019, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην οποία συγκεντρώθηκαν έξι, διάσπαρτοι μέχρι τότε, ελεγκτικοί μηχανισμοί της δημόσιας διοίκησης.

• Εκσυγχρονίσαμε τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων.

• Αναδιαρθρώσαμε την ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της.

• Θεσμοθετήσαμε μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου σε όλες τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

• Ενισχύθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκσυγχρονίστηκε η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για τη διαρκή επιμόρφωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

• Υλοποιούμε μεθοδικά τα Εθνικά Σχέδια Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, το Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Παιδιών, την Εθνική Στρατηγική για τη ΛΟΑΤKΙ+ Κοινότητα, για την ισότητα των φύλων και το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση και την πρόληψη παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

• Εκσυγχρονίσαμε το καθεστώς απονομής ασύλου.

• Υιοθετήσαμε κανόνες καλής νομοθέτησης για την εξάλειψη των εκπρόθεσμων τροπολογιών και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος της δημόσιας διαβούλευσης και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. 

• Καταρτίσαμε ένα ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής.

• Υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν και βαθαίνουν το κράτος δικαίου και οι οποίες αποτυπώνονται με θετικές αναφορές.


Ως προς την ελευθερία του Τύπου


• Σημαντικά βήματα για την προστασία της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας και ακολουθούμε έναν πλήρη οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν και λειτουργούν περισσότερες εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα από ποτέ.

• Έχουμε καταρτίσει τα μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία διέπονται από διαφανείς κανόνες και κριτήρια. 

• Το σύνολο του Τύπου θωρακίζεται από ένα νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ θωρακίζουμε την ελεύθερη ειδησεογραφία, μέσω πρόσθετων παρεμβάσεων στον Ποινικό Κώδικα και την κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμησης, ώστε να προστατεύσουμε τους πραγματικούς λειτουργούς της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας από κακόβουλες μηνύσεις και αγωγές.

• Σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών έχουν υλοποιηθεί υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια των δικαστικών λειτουργών για την προστασία των δημοσιογράφων από τις κακόβουλες αγωγές (SLAPPS), τα οποία σκοπεύουμε, από κοινού με την ΕΣΔΙ, να εμπλουτίσουμε και να συστηματοποιήσουμε.