Την πρώτη ανοιχτή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε η Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα της συνεδρίασης της Νέας Αριστεράς. Η πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και στηλίτευσε τους συριζαίους βουλευτές, όπως τον Παύλο Πολάκη, που δυσκολεύονται να το ψηφίσουν.

Πιο συγκεκριμένα η Έφη Αχτσιόγλου άνοιξε την ομιλία της στη σύγκλιση του νέου πολιτικού σχηματισμού με ένα μεγάλο καρφί κατά των πρώην συντρόφων της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Χαίρομαι που είμαι σε έναν πολιτικό χώρο που δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διότι για εμάς είναι αυτονόητο δικαίωμα και θα αγωνιστούμε για την πλήρη ισονομία στη δημιουργία οικογένειας». 

Η Έφη Αχτσιόγλου ουσιαστικά επιτίθεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν αντίθετοι με το νομοσχέδιο, όπως ο Παύλος Πολάκης ενώ καρφώνει και τον Στέφανο Κασσελάκη που αναγκάζεται να προχωρήσει σε λογικές κομματικής πειθαρχίας και διαγραφών, τα οποία υποτίθεται είναι αντίθετα στην κουλτούρα της αριστεράς. Στη ίδια μάζωξη πολλά στελέχη της Νέας Αριστεράς έκαναν ειρωνικά σχόλια κατά πρώην συντρόφων τους στον ΣΥΡΙΖΑ διότι θεωρούν αδιανόητο ένα αριστερό κόμμα να αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα για θέματα που άπτονται σε αυτονόητα δικαιώματα πολιτών. 

Η θέση της Νέας Αριστεράς

Η Νέα Αριστερά ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ωστόσο η Έφη Αχτσιόγλου δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι θεωρεί το νομοσχέδιο ελλιπές. Συγκεκριμένα η πρώην υπουργός κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αντιμετωπίζει τα ομόφυλα ζευγάρια ως κανονικές οικογένειες και τους παρέχει απλά μία αυτονόητη αλλά τυπική - γραφειοκρατική διευκόλυνση.