Το πλαίσιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια είναι σημαντικά διαφορετικό με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνοντας μάλιστα αρκετά ακραίες προτάσεις.

Μια από τις βασικές διαφορές αποτελεί το ζήτημα της παρένθετης μητέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να επιτραπεί η απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια μέσω παρένθετης μητέρας. Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μέχρι και μια βιομηχανία (με οικονομικά ανταλλάγματα) αναπαραγωγής και απόκτησης παιδιών. Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν αυτή η δυνατότητα να δοθεί σε άγαμους άνδρες, ομόφυλα ζευγάρια, ή ζευγάρια με τουλάχιστον ένα ίντερσεξ ή διεμφυλικό πρόσωπο! Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να φέρει διατάξεις που επιτρέπουν σε ομόφυλα ζευγάρια την απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας, κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Επιπλέον η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να καταργηθούν σε δημόσια έγγραφα οι όροι «πατέρας» και «μητέρα» και να αντικατασταθούν με τους όρους «Γονέας 1» και «Γονέας 2»! Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αλλάξουν ακόμα και όροι όπως το επίδομα πατρότητας ή μητρότητας! Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με αυτές τις λογικές και ότι είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε αυτούς τους όρους.

Οι επερχόμενες αλλαγές 

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ουσιαστικά κατοχυρώνει τα αυτονόητα δικαιώματα που ισχύουν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή την ισότητα στο γάμο. Δικαιώματα που προβλέπονται τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα όσο και από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκές Ένωσης και τη νομολογία του ΕΔΔΑ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πειραμάτων» ενώ δεν θα αλλάξει ούτε το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κάτι το οποίο ζητά επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Συνεπώς ούτε παιδιά κατά παραγγελία θα υπάρχουν, ούτε «Γονέας 1 & 2», όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καθεστώς υιοθεσίας παιδιών παραμένει το ίδιο. Άλλωστε και σήμερα μπορεί κάποιος να υιοθετήσει παιδί, ανεξαρτήτως των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Άλλο η ισότητα στο γάμο που νομοθετεί η κυβέρνηση και άλλο τα ακραία «woke» αφηγήματα που υιοθετεί με ευκολία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.