Μεγάλες αναταράξεις στα κόμματα έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Από τις εσωκομματικές αναταράξεις δεν λείπει και το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου είναι αναποφάσιστη σχετικά με την επίσημη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών καθώς από τη μια το κόμμα στηρίζει τα αυτονόητα δικαιώματα που προωθεί το νομοσχέδιο, από την άλλη υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που αντιδρούν και δηλώνουν πως δεν θα το ψηφίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκαλεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη με σκοπό να αποφασίσουν τη στάση του κόμματος. Πληροφορίες θέλουν τη Χαρίλαου Τρικούπη να προσανατολίζεται σε ψήφο κατά συνείδηση, ωστόσο δεν επιθυμούν να δείξουν ότι κάνουν πίσω σε ένα νομοσχέδιο που αφορά ατομικά δικαιώματα, οπότε στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να αναδείξουν τη δική τους θέση για το ζήτημα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο. Την αντίθεσή του δημόσια εξέφρασε ο βουλευτής από τη Χίο, Σταύρος Μιχαηλίδης. Επιπλέον, σκέφτονται να καταψηφίσουν ή να απέχουν ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης αλλά και ο Βασίλης Νικολαΐδης, βουλευτές Λέσβου και Δράμας αντίστοιχα. Επιπλέον υπάρχουν βουλευτές, κυρίως από την επαρχία, που θα προτιμούσαν την αποχή και έχουν εκφράσει τη σχετική τους πρόθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Επίσημα από τη Χαρίλαου Τρικούπη διαδίδουν ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αντιδράσεων καθώς οι διαφωνούντες βουλευτές είναι ελάχιστοι σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να ικανοποιηθούν και όσοι διαφωνούν με τη ψήφιση. Άλλωστε ο Νίκος Μάντζος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι όταν έρθει το νομοσχέδιο, κάθε βουλευτής θα το μελετήσει και θα τοποθετηθεί με βάση τη συνείδησή του, τις αξίες και τις αρχές του.