Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, αναμένεται να τύχει ευρείας αποδοχής -αν και τα Αριστερά κόμματα επί της αρχής είναι αρνητικά-, καθώς η ανησυχία όλων των κομμάτων οριζοντίως, είναι η αποχή. Οι τέσσερις κάλπες του 2023 (εθνικές εκλογές με απλή και ενισχυμένη αναλογική, καθώς και οι δυο γύροι των αυτοδιοικητικών) έχουν κουράσει τους πολίτες, κι έτσι όλα τα κόμματα θεωρούν ότι η αποχή στις ερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη, ενώ δεν βοηθά και το γεγονός ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο. Όλα δείχνουν ότι η ψήφος θα είναι πολύ χαλαρή -και σε κάθε περίπτωση χαλαρότερη από εκείνη των ευρωεκλογών του 2019- καθώς οι ευρωεκλογές του 2019 ήταν οι πρώτες κάλπες που είχαν στηθεί από το 2015. Κάπως έτσι, τα Αριστερά κόμματα θα «ποιήσουν την ανάγκην, φιλοτιμίαν» και θα στηρίξουν το εν λόγω νομοσχέδιο.

Το αδιέξοδο της Αχτσιόγλου και της Νέας Αριστεράς

Στο νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου όμως, περιλαμβάνεται διάταξη, η οποία προβλέπει πως όποιος νυν βουλευτής θέλει να κατέλθει ως υποψήφιος για την ευρωβουλή, πρέπει πρώτα να έχει παραιτηθεί. Συνεπώς, προκειμένου να μπορέσει να κατέλθει υποψήφια ευρωβουλευτής η Έφη Αχτσιόγλου, θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από βουλευτής. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιθανό να γίνει, εφόσον οι δημοσκοπικές επιδόσεις της Νέας Αριστεράς, έδειχναν ένα ασφαλές νούμερο πέριξ του 5% -διότι το περιθώριο στατιστικού λάθους των δημοσκοπήσεων, ανέρχεται στο 2%-, το οποίο θα σήμαινε την βεβαιότητα της εκλογής της. Όμως, η Νέα Αριστερά από όταν άρχισαν να την «μετρούν» οι δημοσκόποι, δεν συγκεντρώνει καν το 3%, αφού κυμαίνεται από 2,3% έως 2,8%, κάτι το οποίο μεταφράζεται ότι στο κακό σενάριο, η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι εκτός Βουλής, για τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια.

Όλες οι ελπίδες της Νέας Αριστεράς, δείχνουν να πέφτουν επάνω στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον οποίο «πολιορκούν» τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, προκειμένου να είναι ο «αστέρας του ψηφοδελτίου» τους. Είναι άγνωστο εάν τελικά θα δεχτεί, καθώς οι προοπτικές της Νέας Αριστεράς, δεν είναι και οι καλύτερες, ενώ ο ίδιος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, είναι αμφίβολο εάν διατηρεί κάποια απήχηση στον κόσμο της Αριστεράς, καθώς απέχει από την ενεργό πολιτική εδώ και 9 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το αδιέξοδο της Νέας Αριστεράς είναι μεγάλο, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με μια υπαρξιακή απειλή. Διότι, εάν δεν κατορθώσει να εκλέξει έστω και έναν ευρωβουλευτή, αυτό το κόμμα δεν θα μπορεί να τεκμηριώσει λόγο ύπαρξης, όχι μόνο στους ψηφοφόρους, αλλά στα ίδια του τα στελέχη πρώτα απ' όλα.