Έντονες είναι οι ζυμώσεις στην Νέα Αριστερά καθώς τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν είναι και τα καλύτερα για το νέο πολιτικό σχηματισμό, οπότε επιθυμούν να συγκροτήσουν ένα ευρωψηφοδέλτιο που να περιέχει ισχυρά πρόσωπα. Ένα σενάριο που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στην ηγεσία Χαρίτση - Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου για το ευρωψηφοδέλτιο περιέχει διπλή στόχευση. 

Από τη μια ο Αλέξης Χαρίτσης επιθυμεί την Αχτσιόγλου υποψήφια για τις ευρωεκλογές, διότι αφενός αποτελεί ένα ισχυρό πρόσωπο στο χώρο της αριστεράς που μπορεί να μαζέψει ψήφους, αφετέρου θα «ξεφορτωθεί» την πρώην υπουργό, ώστε να έχει ελευθερία κινήσεων στην ηγεσία του κόμματος. Πληροφορίες θέλουν την Έφη Αχτσιόγλου να το σκέφτεται, ωστόσο δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα και σίγουρα στις αποφάσεις της θα παίξουν ρόλο οι δημοσκοπήσεις της άνοιξης. 

Μια αποχώρηση της Αχτσιόγλου στην Ευρωβουλή ωστόσο έχει και μια άλλη στόχευση. Τη θέση της στην βουλή θα την πάρει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής. Ο τελευταίος παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο με μια επιστολή - κόλαφο κατά του Στεφάνου Κασσελάκη, ωστόσο παραμένει μέλος του κόμματος. Ο πρώην υπουργός θα μπορούσε να πάρει την έδρα και να συνταχθεί με την Νέα Αριστερά, καθώς ήδη βρίσκεται κοντά στο νέο εγχείρημα και συνομιλεί με πολλά από τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Προσέγγιση και στον Κόκκαλη

Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης επιθυμεί και συμμετοχή του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν το σκοπό συναντήθηκαν σε γνωστό εστιατόριο της Αθήνας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης με τον Πέτρο Κόκκαλη, με στόχο να τον πείσουν να συνεργαστεί με την Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές. Ωστοσο ο Πέτρος Κόκκαλης έχει ενστάσεις, καθώς θέλει να κατέβει αυτόνομα με δικό του πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος θα κινείται στο χώρο της οικολογίας.