Πολλά ακούγονται για το πολιτικό μέλλον της Έφης Αχτσιόγλου μετά τη συμφωνία να τεθεί αρχηγός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλέξης Χαρίτσης. Κάποια από τα πρώτα σενάρια που συζητούνται είναι να τεθεί επικεφαλής του νέου σχηματισμού για τις ευρωεκλογές.

Η Έφη Αχτσιόγλου συμφώνησε να κάνει πίσω στην ηγεσία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας κυρίως για να μην φανεί ότι το όλο εγχείρημα στήνεται επειδή η ίδια δεν κατάφερε να εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η ίδια προτίμησε να μην αναλάβει προς το παρόν καμία σημαντική θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα, αν και είναι σίγουρο ότι θα κατέχει κομβικό ρόλο στο νέο πολιτικό φορέα που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα. Οι αποχωρήσαντες θεωρούν ώς απόλυτο «crash test» του νέου φορέα τις ευρωεκλογές, στις οποίες θα πρέπει πάση θυσία να καταγράψουν ένα καλό ποσοστό και κυρίως να εκλέξουν αντιπροσώπηση στην ευρωβουλή. Κάτι τέτοιο θα τους δώσει ώθηση και στις εθνικές εκλογές ενώ θα τους κατατάξει ψηλά στις επιλογές των αριστερών ψηφοφόρων και των απογοητευμένων από το κόμμα Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που έχει συζητηθεί είναι να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει πολιτικό λόγο, μακρά πορεία στην αριστερά, εμπειρία στη διακυβέρνηση και καταγράφει θετικές απόψεις σε μία κρίσιμη μερίδα πολιτών. Η ίδια δεν είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και ακόμη δεν υπάρχει κάποια παρασκηνιακή συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ομάδα Χαρίτση - Αχτσιόγλου επιθυμεί να συνεργαστεί και με τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι η πορεία του στην πολιτική θα έχει συνέχεια.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι πέρα από την ενίσχυση του πολιτικού και ευρωπαϊκού προφίλ του νέου σχηματισμού, μια εκλογή Αχτσιόγλου στην ευρωβουλή θα κάνει πέρα ένα σημαντικό πολιτικό πρόσωπο στο χώρο της αριστεράς, επιτρέποντας τον Αλέξη Χαρίτση να οικοδομήσει καλύτερα το ηγετικό του προφίλ και να ρυθμίσει τους συσχετισμούς στο νέο φορέα. Σε κάθε περίπτωση από την αρχή της νέας χρονιάς τα κόμματα θα ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους, καθώς η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνει με σταυρό και το πολιτικό διακύβευμα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά κρίσιμο.