Σε έναν άτυπο διαγωνισμό για την καλύτερη αντιπολίτευση εισέρχονται ΣΥΡΙΖΑ –ή κόμμα Κασσελάκη όπως το αποκαλούν οι πρώην σύντροφοι- ΠΑΣΟΚ και ομάδα Αχτσιόγλου (αναζητεί ακόμη όνομα και συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας) με φόντο αφενός το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, αφετέρου τη συζήτηση για τον προυπολογισμό.

Η κόντρα αναμένεται να πάρει νέες διαστάσεις αφού στη «διαμάχη» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για το ποιος αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη εισέρχεται και η ομάδα Αχτσιόγλου, όπως αποκαλείται εν αναμονή της σύστασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της συγκρότησης σε έναν κομματικό μηχανισμό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συσκέπτεται με τους… σοφούς του ΠΑΣΟΚ. Την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στην ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρουσία φορέων, με θέμα το προγραμματικό σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια.

Τη Δευτέρα ο Στέφανος Κασσελάκης μετείχε σε σύσκεψη που έγινε στη Βουλή και συμμετείχαν τα μέλη του Τομέα Οικονομικών τηςΚοινοβουλευτικής Ομάδας και του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση

Την Τρίτη το βράδυ θα υπάρξει και συνεδρίαση των 11 βουλευτών που έφυγαν από τον και που επίσης επιθυμούν να μετέχουν ως κοινοβουλευτική ομάδα στις συζητήσεις ειδικά αυτής για τον προυπολογισμό του 2024. Κεντρικό θέμα η κατάρτιση σχεδίου για την αντιπολιτευτική τακτική και την κατάθεση πρότασης συνολικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Και οι τρείς πλευρές δηλώνουν πως θα είναι, η κάθε μια για τον εαυτό της, η σοβαρή αντιπολίτευση που χρειάζεται η χώρα. Και διεκδικούν το ρόλο του κόμματος που θα σταθεί απέναντι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μετρά απώλειες και να ασχολείται με τα εσωκομματικά που δεν τελειώνουν με τον Στέφανο Κασσελάκη να εμφανίζεται περιχαρής διότι πέτυχε να συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά για να συζητήσει θέματα συνεργασίας των… προοδευτικών δυνάμεων.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να έχει υιοθετήσει τη γραμμή… Τσίπρα ποντάροντας σε αντιπολίτευση του σκληρού ρόκ. Στόχος του άλλωστε είναι η προσάρτηση ψηφοφόρων που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη αν και απεδείχθη στις εθνικές εκλογές πως ο λαικισμός και η αντιδεξιά ρητορική δεν αποδίδει.

Τέλος η πλευρά της ομάδας Αχτσιόγλου μιλά για σοβαρή αντιπολίτευση και παράλληλα σηκώνει Bandiera rossa δηλώνοντας πως θα εκφράσει τη… ριζοσπαστική αριστερά, αυτή που επί σειρά ετών κινήθηκε στα πλαίσιο κινηματικών λογικών.

Το σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια

Την ίδια στιγμή που τα κόμματα αναζητούν ρόλο και ψάχνουν πυξίδα η κυβέρνηση φέρνει με νομοσχέδιο ρυθμίσεις για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» που αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών,

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγει σειρά σημαντικών μέτρων με τα οποία:

1. Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers. Μεταξύ άλλων οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας

2. Εκσυγχρονίζεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός και διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες. Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών.

3. Βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

4. Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.

5. Απλοποιούνται οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα

6. Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS).

«Η παρέμβαση για τις τράπεζες και τα δάνεια» ανέφερε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος «συνδυάζει τον στόχο της οικονομικής εξυγίανσης με την προστασία των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών, με μια σειρά από δίκαιες λύσεις. Η αντιμετώπιση του ζητήματος του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, με σεβασμό στα δικαιώματα των οφειλετών θα συμβάλει στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει ήδη αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική και μπαίνει πλέον σε έναν νέο κύκλο»