Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε χθες το ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, εναντίον του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο KONTRA και στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο. Ο Γιάννης Δραγασάκης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται σε ένα μόρφωμα με έντονα στοιχεία αυταρχισμού, επιχειρηματολογώντας επάνω στην δυσανεξία που έχει στην αντίθετη άποψη, η οποία αντιμετωπίζεται με ύβρεις, κατηγορίες υπονόμευσης, απειλές διαγραφών, διαβολές και συκοφαντίες. Είναι προφανές ότι η κίνηση του Γιάννη Δραγασάκη να παραιτηθεί από την κεντρική επιτροπή, δίχως να αποχωρήσει από το κόμμα και σε συνδυασμό με αυτές τις δηλώσεις, είναι προκειμένου να προκαλέσει τον Στέφανο Κασσελάκη να διαγράψει -αν μπορεί-, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος.  

Ενδιαφέρουσα πάντως, είναι η παραδοχή της πλήρους κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ο Γιάννης Δραγασάκης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι φορείς της Κεντροαριστεράς που υπάρχουν, ή που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, δεν μπορούν να απειλήσουν την κυριαρχία Μητσοτάκη. Εκεί όμως που αποτυγχάνει -και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει- η Αριστερά, είναι στην εντελώς λανθασμένη προσέγγιση της ανάλυσής της: ο στόχος της, είναι η κατάλυση της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, προκειμένου να υπάρξει μια «προοδευτική διακυβέρνηση». Όχι στο να αναλύσει σε ποια σημεία βρίσκεται η ίδια η Αριστερά κόντρα στην κοινωνία και ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις θέσεις της, προκειμένου να μπορέσει να μιλήσει στην κοινωνία. Διότι πάνε πάντοτε «κατά τας Αριστεράς γραφάς» και ως γνωστόν, το «ευαγγέλιο» δεν αναθεωρείται. Συνεχίστε έτσι, σύντροφοι, ο γιαλός είναι στραβός!

Η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη

Πάνος Χαρίτος: «Κύριε Δραγασάκη, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από την Παρασκευή, γιατί ήταν η τελευταία παρέμβασή σας, μέσω μιας επιστολής που στείλατε στην γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τη διαφωνία σας με σειρά χειρισμών και επισημαίνοντας ότι "η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία, δεν μου επιτρέπει να παραμείνω μέλος της κεντρικής επιτροπής". Ποια είναι η πορεία αυτή που σας βρίσκει αντίθετο;»

Γιάννης Δραγασάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με ιστορικότητα, δεν είναι καινούριο κόμμα. Έχει ιδρυτικούς στόχους, απετέλεσε πόλο συσπείρωσης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων και εξ αυτού του λόγου, έγινε κυβερνητική δύναμη. Αυτή τη στιγμή φοβάμαι ότι με την πορεία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει χάσει και τα δυο στρατηγικά πλεονεκτήματα. Δεν νομίζω ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ελκυστικός για ευρύτερες αριστερές δυνάμεις -αντίθετα βλέπουμε μια διαρροή- και στη συνέχεια αυτού, δεν νομίζω ότι είναι αξιόπιστος φορέας, εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του ηγεσία, δεν μπορεί να ανταποκριθεί -ακόμα κι αν ήθελε, που δεν ξέρω κι αν θέλει- στην ταυτότητα, στους ιδρυτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και στις ανάγκες της κοινωνίας (...) τι κάνουμε σε ένα πολιτικό σκηνικό, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του -που έπαιζε μέχρι τώρα- όπου ενδεχομένως να έχουμε κι άλλους φορείς στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Αλλά κανείς από τους φορείς που υπάρχουν -ή θα δημιουργηθούν στο μέλλον- (κανένας) δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη. Άρα, τι κάνουμε; Πώς διαμορφώνουμε τους όρους να υπάρξει μια προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα; Η Αριστερά πώς διαμορφώνει όρους να παίζει σημαντικό ρόλο και να ανακτήσει εί δυνατόν, αυτό που είχε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια; Αυτοί ήταν οι προβληματισμοί που με οδήγησαν - διότι είτε θα έπρεπε να μείνω στην κεντρική επιτροπή διαφωνώντας, οπότε θα διαπληκτιζόμουν συνεχώς. Να, εχθές ακούστηκαν κάποια πράγματα που αν ήμουν εκεί, δεν θα μπορούσα να μείνω σιωπηλός - περί των αυλικών των τραπεζών. Άρα έπρεπε ή να μείνω εκεί διαπληκτιζόμενος διαρκώς, ή να κάνω αυτό που έκανα».

Πάνος Χαρίτος: «Οι αλλαγές όμως στα κόμματα, δεν κερδίζονται μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία, της παρεμβατικότητας, της διαφωνίας. Δεν ήταν ένα χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ αυτό στο παρελθόν;»

Γιάννης Δραγασάκης: «Βεβαίως. Αυτό όμως έχει χαθεί (...) η νέα ηγεσία δεν το υιοθετεί αυτό».

Πάνος Χαρίτος: «Άρα το θεωρείτε χάσιμο χρόνου αυτό;»

Γιάννης Δραγασάκης: «Όχι μόνο χάσιμο χρόνου, αλλάζει ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει διαφορετική άποψη, θεωρείται εσωτερικός εχθρός. Ακούστηκαν φράσεις βαριές, "πέμπτη φάλαγγα". Κανείς δεν μένει σε ένα κόμμα υβριζόμενος. Βεβαίως υπήρξαν παρεκτροπές και από κάποια στελέχη, αλλά όταν είσαι ηγέτης ενός κόμματος, είσαι σαν τον νοικοκύρη του σπιτιού: διαμορφώνεις όρους, να μένει εκεί ο κόσμος και να συζητάει. Με δυο λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα ενότητας, διαλόγου και συμπερίληψης, βλέπω να μετασχηματίζεται σε ένα μόρφωμα με έντονα στοιχεία αυταρχισμού, απειλές διαγραφών, διαβολές και συκοφαντίες με όσους διαφωνούν και αυτά τα πράγματα τα θεωρώ πολύ αρνητικά για οποιοδήποτε κόμμα, ιδίως για ένα κόμμα της Αριστεράς».