Για πολιτικό κενό αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για τη σκέψη της δημιουργίας ενός πράσινου κόμματος μίλησε απόψε, Πέμπτη, στην ΕΡΤ ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε με επιστολή του την αποχώρησή του από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ηγεσία και η ηγετική θέση δεν είναι στο δικό μου μυαλό και κουλτούρα. εγώ υπηρετώ την κλιματική πολιτική 15 χρόνια, γιατί έχουμε την ευθύνη στους συνανθρώπους μας και την συνείδησή μας. Βλέπω ένα πολιτικό κενό. Μία αναδιάταξη αναγκαία στα αριστερά της ΝΔ όπου πρέπει να επανατοποθετηθούν σαφείς πολιτικές βάσεις».

Αναφέρθηκε στην «Η έλλειψη ενός κλιματικού λόγου και πολιτικής που βάζει μπροστά τον άνθρωπο. Όλοι καταλάβαμε ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες έχουν το πρόβλημα. Το είδαμε με εκκωφαντικό τρόπο. Μιλάω χρόνια γι’ αυτό με όλους, μέχρι και την άκρα αριστερά». Επίσης, τόνισε ότι «οπωσδήποτε αυτές οι συζητήσεις εντείνονται, αποκτούν άλλη βαρύτητα και ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να συνεισφέρω. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλαβαίνει αυτό το αφήγημα», ενώ διευκρίνισε πως η συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιχαρακώθηκε στο εάν θα έπρεπε να μείνει ο ίδιος στο κόμμα της Κουμουνδούρου. 

«Δεν μπορώ να λειτουργήσω με τον τρόπο με τον οποίο εξελέγην»

Για την απόφασή του να αποχωρήσει από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κόκκαλης εξήγησε: «Δεν μπορώ να λειτουργήσω με τον τρόπο με τον οποίο εξελέγην και να συνεχίσω να επιτελώ την αποστολή μου για την επίτευξη των στόχων της πράσινης δράσης. Είναι σε νέα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο Ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα προχωρούν και θα μπορέσω να λειτουργήσω καλύτερα ως ανεξάρτητος».

«Δέχτηκα με χαρά να μιλήσω για την πράσινη δράση μετά την πρόταση του Αλ. Τσίπρα και αυτό πρέπει να κάνω τους επόμενους μήνες στο Ευρωκοινοβούλιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράνε λέξεις όπως κλιματική κρίση κ.α. Υπάρχει μια παρωχημένη αντίληψη» συμπλήρωσε.

Η ενόχληση για την καθυστέρηξη της Κεντρικής Επιτροπής

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κόκκαλης κατηγόρησε τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για αυταρχική συμπεριφορά ωστόσο επεσήμανε ότι θα ήθελε να κρατήσει δυνάμεις το κόμμα, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Νομίζω ότι αναφερθήκαμε στην θυελλώδη επιτροπή. Όταν έχουμε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση που καθυστερεί δύο ώρες, τι να κάτσω; Έφυγα. Τι πιο σημαντικό υπήρχε δηλαδή σε αυτό το διάστημα»;

«Έτσι έφυγα. Θα μπορούσαν να γίνουν οι ζυμώσεις μια μέρα πριν. Να σεβόμαστε την διαδικασία και τους θεσμούς και να αποφεύγουμε τα blitzkrieg σε Αιγάλεω, Περιστέρι και στο τέλος με παϊδακια στη Νέα Σμύρνη», πρόσθεσε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα μεταπηδήσει στην ευρωομάδα των Πρασίνων απάντησε: «Αυτή τη στιγμή είμαι στην Ευρωπαϊκή Αριστερά».