Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Opinion Poll, η οποία παρουσιάστηκε χθες, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Opinion Poll Ζαχαρία Ζούπη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action24.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί την πρωτιά στο 38,5% της εκτίμησης ψήφου, ενώ ανατροπή σημειώνεται με το ΠΑΣΟΚ που ξεπερνάει μετά από πολλά χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά και έρχεται στη δεύτερη θέση με 16%, αφήνοντας πίσω τον καταβαραθρωμένο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ που είναι τέταρτο και με διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 10,6%, η Ελληνική Λύση με 5,9% και η Νίκη με 3,9%, οι Σπαρτιάτες με 3%. Σύμφωνα με την έρευνα, εκτός Βουλής μένει η Πλεύση με 2,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,4%.

Σημαντικά συμπεράσματα 

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι η πρώτη που έγινε πανελλαδικά μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στο κόμμα της Κουμουνδούρου, με την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τις απανωτές αποχωρήσεις στελεχών που εξακολουθούν να ανακοινώνονται, συμπεραίνεται, αρχικά, πως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθούν να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, παρά τις ενστάσεις που καταγράφονται από τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα τις ακρίβειας.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χάνει κομματικές δυνάμεις, αλλά, τώρα, φαίνεται πως και είναι αντιμέτωπος και με μία δημοσκοπική κατρακύλα, χάνοντας τη δεύτερη θέση. Η ενασχόληση με τα εσωκομματικά και το κλίμα διάλυσης υπερτερούν αρνητικά του «ανοίγματος στον λαό». Τέλος, το ΠΑΣΟΚ περνά για πρώτη φορά από το 2012 (!) σε δημοσκόπηση στη δεύτερη θέση, επωφελούμενο της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ.

ektimisi-psifoy-1.JPG

Θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη, λέει το 50% των ψηφοφόρων του 

Σύμφωνα με την έρευνα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,1% με απόσταση 18,2 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα που αυτή τη φορά είναι το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη περνά τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη που συγκεντρώνει 11,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,6%, η Ελληνική Λύση με 5,1% και η Νίκη με 3,1%.

Στην έρευνα οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοσό 50%) πιστεύουν ότι το κόμμα με τον Κασσελάκη στην ηγεσία θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις, έναντι 39% που πιστεύει ότι μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά.

Ως προς τον πολιτικό προσανατολισμό που θα ψήφιζαν σε περίπτωση εκλογών, εδώ φαίνεται πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μπερδεμένοι, καθώς, ένα 27% δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα κόμμα με καθαρά αριστερό προστανατολισμό, ακριβώς ίδιο ποσοστό δηλώνει μάλλον, ενώ το 26% απαντά αρνητικά και 15% μάλλον όχι.

Τέλος, η ακρίβεια παραμένει το κυριότερο πρόβλημα για τους πολίες (61,1%) με διαφορά από το δεύτερο, που είναι η οικονομία/ανάπτυξη (38,4%). Ως προς τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίας, το 30,1% δηλώνει ότι διαφωνεί, ενώ ένα ισχυρό 24,1% δηλώνει ότι συμφωνεί. Το 40,2% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, το 23,2% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο, το 29,8% λίγο.