Επιμένουν οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης στην πρότασή τους για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με αφορμή και την πρόσφατη δήλωση της προέδρου των Ευρωσοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία-Πέρεθ ότι προέχει «ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει πού βρίσκεται και πού θέλει να ανήκει».

Δήλωση που δεν θα λέγαμε ότι συνοδεύεται από ιδιαίτερη αγωνία ή προθυμία των ευρωσοσιαλιστών για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους τους. Αντίθετα, μεγάλη είναι η αγωνία των τριών μελών της ΠΓ του κόμματος να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για να... επανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι βέβαια που δεν καταγράφεται ούτε στην κοινωνία, ούτε στις δημοσκοπήσεις, ούτε στο πολιτικό πεδίο. 

«Είναι στο χέρι μας πλέον να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ισχυρός και πλειοψηφικός απέναντι στη ΝΔ», αναφέρουν συγκεκριμένα σε κοινή δήλωσή τους οι  Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης, που τάσσονται υπέρ της «στροφής στην Κεντροαριστερά» .

Ταυτόχρονα, τονίζουν πως «πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σήμερα το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τοποθετούν το κόμμα στην Κεντροαριστερά και αν αθροίσουμε και όσους το τοποθετούν στο Κέντρο, φτάνουν μαζί το 72%». «Στην ίδια έρευνα, οι ψηφοφόροι μας υποστηρίζουν τις πάγιες ταυτοτικές θέσεις του κόμματος γεγονός που δείχνει πως η τοποθέτησή μας στην Κεντροαριστερά δεν συνεπάγεται αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά ευθυγράμμιση με την εκλογική του βάση και την εκλογική του προσδοκία», προσθέτουν.

Οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης εκτιμούν ότι «πρόκειται για θετικές εξελίξεις», σε μια βολική ερμηνεία κόντρα στην πραγματικότητα, που δείχνει ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα.