Μπορεί στην Ελλάδα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν στροφή στην κεντροαριστερά και ένταξη του κόμματος στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές εν όψει και των ευρωεκλογών, στην Ευρώπη όμως οι ευρωσοσιαλιστές δεν δείχνουν να καίγονται να τους υποδεχθούν στην… αγκαλιά τους.

Κάτι η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, που μετείχε στις συνεδριάσεις των ευρωσοσιαλιστών ως παρατηρητής, κάτι η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και κάτι η δυσφορία του ΠΑΣΟΚ, στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές δεν υπάρχει κάποια αγωνία για το τι θα κάνει το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Άλλωστε η αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ είχε γνώμονα το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός και διέθετε κι ένα ισχυρό ποσοστό. Το ίδιο και μετά το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει ποσοστό σχεδόν 32% και διέθετε και 6 ευρωβουλευτές. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει με… δύο αφού οι υπόλοιποι την... έκαναν και, με βάση τις δημοσκοπήσεις, δύσκολα θα φτάσει τους 3 στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Αν σε αυτό προστεθεί και η μόνιμη γκρίνια του ΠΑΣΟΚ για την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών αλλά και η έστω και μικρή άνοδός του που το φέρνει στη δεύτερη θέση, πάντα δημοσκοπικά, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο η πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, απαντώντας σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής», ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει πού βρίσκεται και πού θέλει να ανήκει μετά τις ευρωεκλογές».

Μόνο που δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε λέγοντας και τα εξής: «Το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι παρόν μέσα στην Ελλάδα με ένα σπουδαίο κόμμα και μία σπουδαία αντιπροσωπεία από το ΠΑΣΟΚ» καθώς και ότι «εμάς μας απασχολεί και δουλεύουμε στο να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση από τους συναδέλφους μας στο ΠΑΣΟΚ στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου».

Για να καταλήξει: «Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι δική τους απόφαση να δουν τι θέλουν και από εκεί και πέρα είναι δικό μας θέμα. Υπάρχουν κι άλλα κόμματα που θέλουν το ίδιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες για κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί».

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…