Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι ετοιμάζονται για την «εκδρομή» στις Σπέτσες, οι φήμες για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έχει δει ότι τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα ήθελε και μάλλον έχει αποφασίσει να κάνει ριζικές αλλαγές, πάνε κι έρχονται... Επειτα από τις διαδοχικές αστοχίες που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο καιρό, αλλά και την παγιωμένη τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με τη δυστοκία του κόμματος της Κουμουνδούρου να διαμορφώσει μια πολιτική βάση για την αντιπολιτευτική ατζέντα του, τα στοιχεία αυτά εντείνουν καθημερινά τον προβληματισμό βουλευτών και στελεχών.

του Αριστείδη Ζορμπά

Την «εκδρομική ατμόσφαιρα» των Σπετσών χάλασε η βουλευτής της Β΄ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη με επιστολή που έστειλε προς το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας καθιστά σαφές ότι δεν επιτρέπει τη χρήση της υπογραφής της σε προτάσεις νόμων του ΣΥΡΙΖΑ αν νωρίτερα δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση και έγγραφη συναίνεση των βουλευτών επί αυτών!

Επιπλέον, η Νίνα Κασιμάτη φέρεται να γνωστοποιεί στην επιστολή της, αναφορικά με την εξουσιοδότηση του προέδρου του κόμματος προς τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο που δόθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την επανακατάθεση της συμφωνίας για το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας του 2018, ότι διαφωνεί τόσο με τον «κοινοβουλευτικό τύπο», όσο και με το «χρονισμό» της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, δηλαδή σε σχέση με άλλες συρρέουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι θα ακολουθήσει και νέα επιστολή της, αφού στην παρούσα φάση επέλεξε να μην τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος.

«Αλλος ένας κλόουν»!

Ωστόσο τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν ο στιχουργός και ένθερμος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη –που λειτουργεί σαν άτυπος εκπρόσωπος Τύπου– Νίκος Μωραΐτης απευθύνθηκε μέσω των social media στη βουλευτή της Β΄ Πειραιά σημειώνοντας πως «άλλος ένας κλόουν(!) της εγωπάθειας στο τσίρκο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πλάτη χιλιάδων ανθρώπων που πίστεψαν, πόνεσαν, αγωνίστηκαν».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε ως αποτέλεσμα να απαντήσει οργισμένα η Νίνα Κασιμάτη, «φωτογραφίζοντας» τον Νίκο Μωραΐτη και αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλαδή την επόμενη φορά που θα μιλήσω στο όργανο όπου μετέχω με την εντολή του ελληνικού λαού επί πέντε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα πρέπει να σκεφτώ μήπως δεν εγκρίνει ο δυστυχισμένος που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει παρασιτοκτόνο», σχολίασε χαρακτηριστικά η βουλευτής της Β΄ Πειραιά, κάνοντας λόγο για «ψώνια της παραπολιτικής».

Αν ανατρέξει κάποιος στις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων θα δει ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που ο γνωστός στιχουργός παρεμβαίνει δημόσια κατά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προηγουμένως και αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δώρας Αυγέρη περί «κομματικής πειθαρχίας» είχε σχολιάσει πως «ίσως είναι η πρώτη φορά που η εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος εκθέτει τόσο πολύ τον πρόεδρο ενός κόμματος. Είναι ασύλληπτο». Οι παραπολιτικές στήλες είχαν «στολίσει» τότε τον Νίκο Μωραΐτη και ο χορός καλά κρατεί, αφού οι επιθέσεις εναντίον του στιχουργού χρεώθηκαν σε πρόσωπο με θεσμικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ...

Για τη συνέχεια, δύο πρώην πασοκογενείς υπουργοί πήραν τη σκυτάλη της εσωστρέφειας. Αρχικά, ο Χρήστος Σπίρτζης επανέφερε το θέμα του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε σε τηλεοπτική συνέντευξή του τον Νίκο Ανδρουλάκη... εκβιαζόμενο(!) από την κυβέρνηση. Κατόπιν, ο Γιάννης Ραγκούσης, κληθείς να σχολιάσει την «κομματική πειθαρχία», είπε: «Κάτι ήξερε ο πρόεδρος για να μιλήσει για πειθαρχία. Δεν σχολιάζω τι είπε η κυρία Αυγέρη, με ενδιαφέρει τι λέει ο πρόεδρος».

Νέα προεδρική ομάδα

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες από διάφορους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται καταγραφή των κομματικών δυνάμεων αλλά και της ισχύος της προεδρικής φρουράς. Δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, με αυξημένο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος, βρίσκονται, εκτός από τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου Μανώλη Καπνισάκη, οι Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Βουλγαράκης, Γιάννης Μπουρνούς και Θανάσης Οικονόμου, οι οποίοι συνθέτουν μια νέα ομάδα, ενώ θα μελετήσουν άτυπα τα βιογραφικά τα οποία θα σταλούν προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα γενιά στελεχών.

Η ομάδα του Παύλου Πολάκη έμεινε πιο πίσω από τις εσωκομματικές εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες και προβληματίζεται για τη μελλοντική στάση της, ενώ στους απογοητευμένους από την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ανήκει και η Δώρα Αυγέρη, η οποία συγκεντρώνει διάφορα πυρά από πολλές πλευρές για την διαχείρισή της. Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία του κύκλου Κασσελάκη είναι να περάσει πολιτικά αναίμακτα η «εκδρομή» στις Σπέτσες διότι είναι μια... έμπνευση που ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι κινήσεις τακτικής για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπου η πλευρά Κασσελάκη θεωρεί ότι θα πρέπει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις και στο ελάχιστο στις ομάδες των Νίκου Παππά-Χρήστου Σπίρτζη και του Παύλου Πολάκη, αφού τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι όλοι προσδοκούν κομματικά οφέλη ανεξαρτήτως της βούλησης και της παρουσίας του προέδρου...