Σε μια πολύ διασταλτική ερμηνεία του όρου «κομματική πειθαρχία» προχώρησε το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μαντζουράνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Κληθείς να σχολιάσει το «σίριαλ» με την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας από τον Στέφανο Κασσελάκη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Γιάννης Μαντζουράνης ανέπτυξε ολόκληρη επιχειρηματολογία ως προς το, γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δικαιολογία για παρεκκλίσεις, ή αντιρρήσεις, σε κάτι που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιας και τα δικαιώματα -ως κόμμα- τα έχουν κάνει σημαία.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν θα πρέπει να διαγραφεί όποιος καταψηφίσει, ο Γιάννης Μαντζουράνης σημείωσε ότι θα πρέπει να υποστεί ο εκάστοτε βουλευτής που θα διαφωνήσει, κάποια συνέπεια. Κληθείς να αποσαφηνίσει την συνέπεια, έβγαλε εκτός κάδρου τη διαγραφή και απλώς περιορίστηκε στην καθαίρεση από την οποιαδήποτε επί μέρους ιδιότητα που έχουν οι βουλευτές, όπως τομεάρχης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ούτε καθ’ εξής. Δηλαδή, εντελώς «τζούφια» η κομματική πειθαρχία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζοντας δε την εργασιομανία που διακρίνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό να καταψηφίσουν πολλοί, μόνο και μόνο για να ξεφορτωθούν τις επιμέρους ιδιότητες που έχουν. Διότι αν είναι έτσι να γλιτώσουν τις παρουσιάσεις στο PowerPoint, μάλλον θα εμφανιστούν πολλοί διαφωνούντες.

Η δήλωση του Γιάννη Μαντζουράνη

Γιάννης Μαντζουράνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια παράδοση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων, κι εδώ πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται παρέκκλιση από την υπεράσπιση ανθρωπίνου δικαιώματος. Λένε πολλοί "μα τώρα, για το σύμφωνο συμβίωσης από τότε που έγινε μέχρι σήμερα, έγιναν μόνο πεντακόσια". Σύμφωνοι. Και για ένα άνθρωπο να υπάρχει εξαίρεση, να υπάρχει δυσμενής διάκριση, θα πρέπει να του σταθούμε. Είναι θέμα ταυτότητας. Πολιτικής Ταυτότητας. Ένα κόμμα που έχει κάνει σημαία του -και πράξη- την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν δικαιολογείται να έχει παρεκκλίσεις, αντιρρήσεις, για οποιοδήποτε λόγο: είτε επειδή είναι πολύ θρησκευόμενος, είτε επειδή είναι από την επαρχία και ψηφοφόροι είναι συντηρητικοί και του δημιουργούν πρόβλημα».

Δημήτρης Τάκης: «Αν κάποιος ψηφίσει όχι, τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Γιάννης Μαντζουράνης: «Θα σας πω: θα πρέπει να υποστεί κάποια συνέπεια».

Δημήτρης Τάκης: «Να διαγραφεί;»

Γιάννης Μαντζουράνης: «Όχι, δεν είναι - η διαγραφή είναι το τελευταίο και ξέρετε κάτι; Το καταστατικό μας-»

Δημήτρης Τάκης: «Δηλαδή, αν δεν ψηφίσει ο κύριος Πολάκης, να φύγει από τη θέση του υπερσυντονιστή;»

Γιάννης Μαντζουράνης: «Δεν θέλω να αναφερθώ στον Πολάκη, θα μπορούσε να φύγει κάποιος από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, να φύγει από τη θέση-»

Δημήτρης Τάκης: «Να χάσει το αξίωμά του, δηλαδή».

Γιάννης Μαντζουράνης: «Να καθαιρεθεί και να είναι απλός βουλευτής. Έχει πολλές επιλογές ένα κόμμα, για να δείξει την απαρέσκειά του, σε μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά ενός βουλευτή, για ένα θέμα που είναι ταυτότητας, είναι θέμα υπεράνω κομμάτων, αυτά των ανθρώπων».