Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Κληθείς να τοποθετηθεί για την στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Γιώργος Τσίπρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο, μονάχα η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες. Η επιχειρηματολογία του κυρίου Τσίπρα ήταν ότι η ισονομία είναι «το πιο βασικό πράγμα που δεσμεύει όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ παράλληλα τόνισε ότι «μπορεί να υπάρχουν προβληματισμοί για κάποια θέματα», λέγοντας ότι κι εκείνος έχει προβληματισμούς για το θέμα της «παρένθετης κύησης».

Βέβαια, η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμπεριέχει την πλήρη ελευθερία της παρένθετης μητρότητας και για τα ομόφυλα ζευγάρια, γεγονός που πηγάζει και από την επιθυμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Συνεπώς, τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: πώς γίνεται να στηρίζει ο κύριος Τσίπρας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που η συγκεκριμένη πρόταση νόμου εμπεριέχει ένα πεδίο, στο οποίο ο ίδιος δηλώνει ότι έχει προβληματισμούς; Μήπως τελικά οι υπογραφές στα σχέδια νόμου της αντιπολίτευσης, μπαίνουν εντελώς διαδικαστικά, επειδή ξέρουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, κι απλώς επιδίδονται σε μαξιμαλισμούς, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν σάλο και να βρουν πεδίο αντιπολίτευσης; Η αντιπολίτευση της πλειοδοσίας, εκτός από ανέξοδη είναι και εντελώς στείρα, ανήκει στα λαϊκίστικα μορφώματα περασμένων δεκαετιών. Όμως ο κόσμος αυτή την πρακτική την έχει ξεπεράσει πια και καταλαβαίνει πότε ακούει ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις και πότε ακούει ανέξοδες λαϊκίστικες προτάσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να πλειοδοτούν στο πολλαπλάσιο. Αν θα αναρωτηθούν ποτέ σοβαρά για το «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε» στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα πρέπει να λάβουν και τη συγκεκριμένη παράμετρο υπόψη τους.

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Δημήτρης Οικονόμου: «Θέλουμε να μας πείτε τι ισχύει, υπάρχει αυτή τη στιγμή κομματική πειθαρχία στο κόμμα σας, για την ψηφοφορία αυτού του νομοσχεδίου, ή όχι;»

Γιώργος Τσίπρας: «Κατ' αρχάς, δεν έχουμε νομοσχέδιο. Να έρθει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά πριν απ' αυτό εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση νόμου. Η μεγάλη διαφορά της δικής μας πρόταση νόμου, είναι η ισονομία και το πιο βασικό πράγμα, που δεσμεύει όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ισότητα απέναντι στον νόμο. Κατά τα άλλα, μπορεί να υπάρχουν προβληματισμοί για κάποια θέματα. Κι εγώ έχω προβληματισμούς για το θέμα της παρένθετης κύησης. Να δούμε το νομοσχέδιο πρώτα».

Άκης Παυλόπουλος: «Κομματική πειθαρχία υπάρχει;»

Γιώργος Τσίπρας: «Να δούμε το νομοσχέδιο πρώτα. Να δούμε τη δική μας πρόταση νόμου αν θα περάσει, αυτό είναι το πρώτο ζήτημα, κι εφόσον δεν περνάει, να δούμε-»

Δημήτρης Οικονόμου: «Αυτό είναι μια υπεκφυγή, που την κάνατε πρίν μιλήσει ο Μητσοτάκης. Όταν μίλησε ο Μητσοτάκης, μπήκαν τα δεδομένα. Αυτά θα είναι, δεν θα είναι κάτι άλλο».

Γιώργος Τσίπρας: «Από τη συνέντευξη του Μητσοτάκη, υπάρχουν κενά. Ένα κενό το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί, μίλησε κάποια στιγμή για υιοθέτηση - μάλλον για αλλαγή του πλαισίου, για τα υπάρχοντα παιδιά. Αφήστε την παρένθετη κύηση έξω. Που σημαίνει, ένα νέο ζευγάρι, μπορεί να υιοθετήσει, δεν μπορεί να υιοθετήσει; Να δούμε».

Άκης Παυλόπουλος: «Ο κύριος Κασσελάκης, δεν είπε να δούμε το νομοσχέδιο. Είπε δυο φορές μάλιστα, διορθώνοντας την κυρία Αυγέρη, ότι δεν θα ανεχθεί διαφοροποίηση σε αυτό το θέμα».

Γιώργος Τσίπρας: «Δεν έχουμε τη στάση που κρατάει ο Πρωθυπουργός, του "στρίβειν διά του αρραβώνος", δηλαδή, αυτή της αποχής που πρότεινε, ακόμη και σε υπουργούς του, στην ουσία».