Στη διαδικτυακή πλατφόρμα Substack, διαβάζουν τα κείμενα της Αμερικανίδας πανεπιστημιακού Έμιλι Όστερ πολλοί. Πρόσφατα το αμερικανικό Business Insider την αποκάλεσε «Μεσσία της ανώτερης αστικής τάξης». Το 2008, πριν καν ανατείλει το άστρο της, ο Αμερικανός οικονομολόγος Στίβεν Λέβιτ την αποκαλούσε μια «αξιόλογη νέα οικονομολόγο».

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρώτη της θεωρία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Είχε υποστηρίξει ότι τα υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας Β στην Κίνα εξηγούν το ζήτημα των αγνοουμένων γυναικών στη μεγάλη ασιατική χώρα: γυναίκες με ηπατίτιδα Β γέννησαν περισσότερους γιους. Πολλές γυναίκες λοιπόν στην Κίνα έχουν μολυνθεί, άρα γεννήθηκαν πάρα πολλά αγόρια. Σε βάθος χρόνου αυτή η θεωρία αποδείχθηκε πλάνη. Εκείνη το παραδέχθηκε, παρουσιάζοντας τα μάλιστα στοιχεία ως προς αυτό! 

Αμφιλεγόμενη 

Η Έμιλι Όστερ, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπράουν όπου διδάσκει από το 2015, ειδικεύεται στα οικονομικά της υγείας και ως εκ τούτου ασχολείται με θέματα που τραβούν πολύ την προσοχή όλων. Στο προφίλ της στο Substack ασχολείται και με θέματα αιχμής. «Συνδέεται πραγματικά η ασπαρτάμη με τον καρκίνο;» είναι ο τίτλος πρόσφατου άρθρου της.

Ποιος δεν θα ήθελε να γνωρίζει την απάντηση; Τα Podcasts της (ParentData) είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Είναι ικανότατη στο να τοποθετείται σε θέματα της καθημερινότητας, καθιστώντας κατανοητά σύνθετα θέματα. Στις ΗΠΑ αναφέρεται συχνά ως «αμφιλεγόμενη» προσωπικότητα. Βάζουμε τη λέξη σε εισαγωγικά, ως επί το πλείστον αδικεί.

Χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει επιφύλαξη γύρω από κάποιον ή όταν οι απόψεις για το πρόσωπο διίστανται τόσο πολύ που απλά δίνει μια διέξοδο στη συζήτηση. Στην περίπτωση της Αμερικανίδας πανεπιστημιακού, πάντως, όποιος προσπαθήσει όντως δεν ξέρει από πού να τελειώσει και από να αρχίσει. 

Ο τρόπος με τον οποίο «μπούκαρε» στο διάλογο για την πανδημία η Έμιλι Όστερ προκάλεσε αίσθηση. Κατέστη ο κατεξοχήν υπέρμαχος της επαναλειτουργίας των σχολείων, τονίζοντας πως αυτά «δεν είναι υπερ-μεταδότες» και παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία που την οδήγησαν στη διαπίστωση.

«Αγωνίστηκε για να ξανανοίξει τα σχολεία, έγινε ήρωας και κακιά. Η οικονομολόγος Έμιλι Όστερ προσφέρει πολλές συμβουλές βασισμένες σε δεδομένα σχετικά με τα παιδιά και τον Covid-19. Πολλοί γονείς ζουν με τα λόγια της. Αλλοι λένε ότι είναι επικίνδυνη», έγραψαν οι New York Times τον Ιούνιο του 2021. Η υπουργός Παιδείας Μπέτσι Ντέβος και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ παρέθεσαν στοιχεία από τις τοποθετήσεις της Οστερ ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας στη διάρκεια της πανδημίας.

«Τα σχολεία δεν είναι υπερ-μεταδότες» ήταν και ο τίτλος σε ένα από τα πολυσυζητημένα άρθρα της στο περιοδικό «The Atlantic». «Το γεγονός ότι ένας οικονομολόγος της Ivy League (σ.σ.: τα οκτώ σπουδαιότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ), χωρίς καμία απολύτως εξουσία στη δημόσια πολιτική, έγινε το σύμβολο του κινήματος για το άνοιγμα των σχολείων είναι κάπως περίεργο», διαβάσαμε στο αμερικανικό VOX.

Το Peste Magazine την κατηγορεί, λέγοντας ότι η σπουδή της να διαμορφώσει τη δημόσια πολιτική στο θέμα «φάνηκε να προήλθε από τον δικό της θυμό και την απόγνωση που προκλήθηκε από την απώλεια της τακτικής φροντίδας των παιδιών που παρέχουν τα σχολεία», προσθέτοντας ότι η Αμερικανίδα επιστήμων «βασίστηκε σε ανησυχητικά χαμηλής ποιότητας, ελλιπή δεδομένα από τον Πίνακα Ελέγχου απόκρισης του Σχολικού Covid-19 για να δηλώσει με σιγουριά ότι τα σχολεία ήταν περιβάλλοντα χαμηλού κινδύνου για εξάπλωση του ιού». Οι επιθέσεις εναντίον της έφτασαν όμως να γίνουν βιτριολικές.  

Αλλά ο κόσμος στις ΗΠΑ αποζητούσε τη γνώμη της. Παραθέτουμε άλλους τίτλους άρθρων της Έμιλι Όστερ: «Είναι ένα ποτήρι κρασί αβλαβές; Λάθος ερώτηση. Οι τελευταίες συμβουλές για το αλκοόλ αγνοούν την αξία της ευχαρίστησης». «Όταν οι γονείς προσπαθούν να τα κάνουν όλα, τα κάνουν άσχημα», «Τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς (και λαχανικά, και μην ξεχάσετε να ασκηθείτε και να σταματήσετε το κάπνισμα)», μεταξύ πολλών άλλων. Όλα πολύ ενδιαφέροντα, όπως και η συνηγορία της υπέρ της μεσογειακής διατροφής. 

Από... κούνια 

Από πολύ μικρή ηλικία, η Όστερ επέδειξε τις δεξιότητές της. Παραθέτουμε το κάτωθι απόσπασμα: «Όταν ήταν δύο ετών, οι γονείς της Όστερ παρατήρησαν ότι μιλούσε στον εαυτό της στην κούνια της αφού άφηναν το δωμάτιό της. Τοποθέτησαν ένα μαγνητόφωνο στο δωμάτιό της για να μάθουν τι έλεγε και πέρασαν τις κασέτες σε έναν γλωσσολόγο και ψυχολόγο με τον οποίο ήταν φίλοι.

Η ανάλυση της ομιλίας της Όστερ έδειξε ότι η γλώσσα της ήταν πολύ πιο περίπλοκη όταν ήταν μόνη παρά όταν αλληλεπιδρούσε με ενήλικες. Αυτό την οδήγησε στο να αποτελέσει το αντικείμενο μιας σειράς ακαδημαϊκών εργασιών που δημοσιεύθηκαν συλλογικά ως επιτομή το 1989 με τίτλο “Αφηγήσεις από την Κούνια”». Το παραπάνω περιλαμβάνεται στο προφίλ της, στη Wikipedia.