Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Γιώργος Στάσσης ανέλαβε για την επόμενη διετία καθήκοντα αντιπροέδρου της Eurelectric, της Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία μιλά εξ ονόματος 3.500 και πλέον ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό λέει πολλά για τη δυναμική της εταιρείας και της διοίκησής της, αλλά και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2019 ως σήμερα. Ναι, όλα πάνε καλά και πάνω απ’ όλα η μετάβαση στη νέα και πράσινη εποχή. Η απολιγνιτοποίηση συνεχίζεται, παρά τις προκλήσεις που έθεσε η ενεργειακή κρίση. Αν ληφθεί υπόψη τι μεσολάβησε, μπορούμε κάλλιστα να μιλήσουμε για άθλο.

Συνεχής εκσυγχρονισμός

Όλοι θυμόμαστε σε τι κατάσταση παρέλαβε τη ΔΕΗ η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019. Δραματική! Και, φυσικά, οι απειλές κατά της εταιρείας εξακολούθησαν! «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” στη λειτουργία της», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένα χρόνο μετά ακριβώς, η ΔΑΚΕ έπαιρνε 61,29% στις αρχαιρεσίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ! Έγινε και αυτό! Οι εργαζόμενοι της εταιρείας αναγνώρισαν την προσπάθεια που καταβάλλεται και μίλησαν. Ο λαός από την πλευρά του άκουγε, συνοφρυωνόταν και περίμενε να έρθει η ώρα της κάλπης για να πει και αυτός τη γνώμη του για τα όσα παράλογα άκουγε από τους διαφόρους της Κουμουνδούρου.

Η εταιρεία πάντως έκανε και εξακολουθεί να κάνει τη δουλειά της, χωρίς να αποσπάται η προσοχή της. Είναι συνεχής η ενίσχυση της θέσης της εταιρείας και της ρευστότητάς της, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της. Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ ήδη λειτουργεί, θωρακίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η στήριξη που παρείχε στο σύστημα τις ημέρες του καύσωνα ήταν σημαντικότατη. Μέχρι το 2028, η νέα μονάδα θα λειτουργεί με λιγνίτη και μετά με άλλο καύσιμο. Oλες οι λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν πάντως και θα αντικατασταθούν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) την επόμενη πενταετία.

Επιστροφή στην κερδοφορία

Ο Γιώργος Στάσσης έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Η δουλειά του αποδίδει. Η επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία μιλά από μόνη της, ενώ το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη λειτουργεί, όπως και το αιολικό στο Μουζάκι Καρδίτσας. Επίσης, προχωρούν οι κατασκευές και άλλων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία και σύντομα θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη ΔΕΗ της ρουμανικής Enel.

«Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ και να προσεγγίσουμε τα 1,2 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ, μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε τον περασμένο Μάιο ο CEO της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Μόνο καλές ειδήσεις

Η κανονικότητα επέστρεψε. Η ΔΕΗ είναι εδώ, με στιβαρό μάνατζμεντ, σύγχρονη και απαλλαγμένη από ιδεοληπτικές επιρροές στις αποφάσεις της, με μόνο της γνώμονα, σύμφωνα με τους διοικούντες της, την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους καταναλωτές. Του χρόνου η εταιρεία θα διανέμει μερίσματα.

«Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA (σ.σ.: τα κέρδη πριν την αφαίρεση των φόρων, των τόκων των δανείων και των αποσβέσεων) ύψους 1,1 δισ. ευρώ και να προσεγγίσουμε τα 1,2 δισ.», ήταν η σχετική δήλωση του Γιώργου Στάσση, του «αρχιτέκτονα» της ανάπτυξης της εταιρείας και της μετάβασής της στη νέα εποχή. Ναι, εδώ και καιρό όλα τα πρωτοσέλιδα στον οικονομικό Τύπο που αφορούν στη ΔΕΗ, έχουν θετικό πρόσημο και εκπέμπουν αισιοδοξία. Η εταιρεία, υπό την παρούσα διοίκηση, αποτελεί πλέον πηγή μόνο καλών ειδήσεων.