«Βρετανική περιουσία 20.000.000 λιρών που ανήκε στην ‘‘πριγκίπισσα’’ του Ουζμπεκιστάν, η οποία κάποτε ήταν μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο προτού φυλακιστεί για διαφθορά, κατασχέθηκε από το Γραφείο Σοβαρής Απάτης (σ.σ.: SFO) μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
Προ ημερών ο τίτλος αυτός της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» δεν πέρασε απαρατήρητος. Διότι η ιστορία της Γκουλνάρα Καρίμοβα είναι απλώς συναρπαστική.
Εκτός ελέγχου
Η πρώην δισεκατομμυριούχος είναι η μεγαλύτερη κόρη του Προέδρου (1990-2016) του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ. Ποπ σταρ (με το όνομα «Googoosha»), διπλωμάτης και εκπάγλου καλλονής, η γυναίκα τα είχε όλα, μεταξύ των οποίων και ψυχαγωγικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέχρι και σειρά κοσμημάτων και αρωμάτων πωλούνταν με τ’ όνομά της, ενώ σε ένα από τα ποπ βίντεό της εμφανιζόταν ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ.
Σε ένα ετήσιο φεστιβάλ το οποίο διοργάνωνε επί σειρά ετών, το StyleUz, είχαν τραγουδήσει ο Χοσέ Καρέρας και ο Στινγκ. Είχε τοποθετηθεί πρέσβειρα στην Ισπανία, μόνιμη αντιπρόσωπος της χώρας της στα Ηνωμένα Έθνη με έδρα τη Γενεύη, ενώ όλα έδειχναν ότι θα διαδεχθεί τον πατέρα της. Αλλά, φευ.
Έχασε τον έλεγχο και μπήκε στο στόχαστρο των αρχών της χώρας της. Άρχισε να επιτίθεται στους πάντες στην Τασκένδη διά του Twitter και, εγκλωβισμένη σε μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας, τα έβαλε ανοικτά με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και έμπιστο του πατέρα της Ράσταμ Ινογιάτοφ (γιο αξιωματούχου της KGB) και ισχυρίστηκε ότι κάποιοι προσπάθησαν να τη δηλητηριάσουν με υδράργυρο.
Το 2014 συγκρούστηκε μετωπικά με την οικογένειά της. Κατηγόρησε τη μητέρα της για… μαγεία και την αδερφή της για συνωμοσία εναντίον της. Συνελήφθη μαζί με την κόρη της Ιμάν και μεταφέρθηκαν σε μια έπαυλη έξω από την Τασκένδη. Η Γκουλνάρα Καρίμοβα δικάστηκε μέσα στην οικία όπου κρατείτο το καλοκαίρι του 2015 και… την εξαφάνισαν! Στην κηδεία του πατέρα της, δύο χρόνια αργότερα, δεν έδωσε το παρών.
Το 2016 κυκλοφόρησε η φήμη ότι δηλητηριάστηκε, κάτι που (μιλώντας στο BBC) διέψευσε ο γιος της Ισλάμ Καρίμοφ Τζούνιορ, κατηγορώντας όμως τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν (SNB) ότι την έχουν θέσει σε απομόνωση και ζητώντας τους να αποκαλύψουν πού κρατείται. Τελικά, το 2017 η Γκουλνάρα Καρίμοβα καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, αλλά η ποινή μετετράπη έναν χρόνο αργότερα σε πενταετή κατ’ οίκον περιορισμό στην Τασκένδη.
Σύμφωνα με το BBC, «οι εισαγγελείς την κατηγόρησαν ότι ήταν μέρος μιας εγκληματικής ομάδας που ήλεγχε περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». Τον Μάρτιο του 2019 οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς παραβίασε τους όρους που της είχαν επιβληθεί. Το βίντεο αντρών που την τραβούν εκτός της οικίας κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.
Λίγο πριν, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την είχε κατηγορήσει για δωροδοκίες ύψους 865.000.000 δολαρίων το 2012 (καταβλήθηκαν σε τράπεζα του Γιβραλτάρ) από τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σε αντάλλαγμα για την έκδοση των αδειών λειτουργίας τους στο Ουζμπεκιστάν. Δικάστηκε εκ νέου στο Ουζμπεκιστάν τον Ιανουάριο του 2020 και τον Μάρτιο του ιδίου έτους της επεβλήθη πρόσθετη φυλάκιση 13 ετών και τεσσάρων μηνών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, υπεξαίρεση περιουσίας τρίτων και εκβίαση.
Αυτό, αν και έναν χρόνο πριν με επιστολή της στον Ουζμπέκο Πρόεδρο Σαβκάτ Μιρζιγιάγεφ είχε δεσμευτεί να επιστρέψει στο κράτος 686.000.000 δολάρια. Τον Μάιο του 2020, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν έλαβαν 10.000.000 δολάρια από τη Γαλλία στο πλαίσιο της επιστροφής «παράνομα αποκτηθέντων» περιουσιακών στοιχείων της Γκουλνάρα Καρίμοβα, μετά από σχετική απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης.
Τώρα οριστικοποιείται με απόφαση της βρετανικής Δικαιοσύνης το ότι χάνει δύο διαμερίσματα στην Μπελγκράβια του Λονδίνου και μία έπαυλη (το εκπληκτικό Gorse Hill Manor στο Wentworth Estate, το οποίο αγοράστηκε το 2011 για 18.000.000 λίρες) στο Σάρεϊ.
Αποτυχημένος γάμος
Η Γκουλνάρα Καρίμοβα σπούδασε οικονομικά στην Τασκένδη, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ και αργότερα ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στις Πολιτικές Επιστήμες στην Τασκένδη. Παντρεύτηκε τον Αμερικανό (αφγανικής και ουζμπεκικής καταγωγής) επιχειρηματία Μανσούρ Μαξουντί και έμπλεξε κι εκεί. Χώρισε και αρνήθηκε να εφαρμόσει την πρωτόδικη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου για την επιμέλεια των τέκνων τους, με αποτέλεσμα να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον της από την Ιντερπόλ.
Από την πλευρά τους, οι αρχές της Τασκένδης κυνήγησαν τον Μανσούρ. Συνέλαβαν, φυλάκισαν και εξόρισαν στο Αφγανιστάν συγγενείς του και δήμευσαν την περιουσία του στην ουζμπεκική επικράτεια. Μύλος. Αργότερα, με άλλη απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, της δόθηκε οριστικά η επιμέλεια των τέκνων της.