«Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβάλλουν στη δημιουργία επιτυχίας. Δεν μου αρέσει να κάνω μόνο αυτά που μου αρέσει να κάνω. Μου αρέσει να κάνω πράγματα που κάνουν την εταιρεία να πετύχει. Δεν ξοδεύω πολύ χρόνο κάνοντας οι αγαπημένες μου δραστηριότητες». Με αυτά τα λόγια, ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος Μάικλ Ντελ, ιδρυτής και CEO της εταιρείας τεχνολογίας Dell Technologies Inc., περιγράφει πώς ζει.

Και ναι, είναι ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας υπολογιστών. Μπήκε από πολύ νωρίς στο χορό, αν και οι γονείς του ήθελαν να γίνει γιατρός. Αρχισε να εργάζεται στα 12, πλένοντας πιάτα σε ένα εστιατόριο. Συνέχισε λίγα χρόνια αργότερα, πουλώντας συνδρομές για την εφημερίδα «Houston Post». Ίδρυσε την Dell, σε ηλικία μόλις 19 ετών κι ενώ φοιτούσε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Τι έκανε; Συναρμολογούσε και πουλούσε εξοπλισμό αναβάθμισης και σκληρούς δίσκους για PC σε άτομα που γνώριζε, με έμφαση στη χαμηλή τιμή και στην ποιότητα. Αγόρασε απούλητους υπολογιστές IBM σε τιμή κόστους και, αναβαθμίζοντας τη μνήμη τους, τους πουλούσε σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της αγοράς.

Έβγαλε αμέσως χρήματα, παράτησε τις σπουδές του και νομιμοποίησε την εταιρεία του (αρχικά ως PC’s Limited), η οποία εισήχθη στον NASDAQ το 1988. Ηταν από τους πρώτους που ξεκίνησε να πουλά μέσω Διαδικτύου. Το 2000 ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος και τίποτα δεν τον σταματούσε.

Κινήθηκε πολύ επιθετικά στην κινεζική αγορά, ενώ η εξαγορά (μαζί με τη Silver Lake) του παρόχου αποθήκευσης δεδομένων EMC, για 67 δισ. δολάρια, δημιούργησε την Dell Technologies, τότε τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Κέρδη που ζαλίζουν 

Τα έσοδα της Dell το 2022 ήταν αστρονομικά: 101,6 δισ. δολάρια. Το περιοδικό «Forbes» κατατάσσει τον Μάικλ Ντελ στο νούμερο τέσσερα στη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη. «Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα ή οραματιστής ή ακόμα και απόφοιτος κολεγίου για να είσαι επιτυχημένος. Χρειάζεσαι απλώς ένα πλαίσιο και ένα όνειρο», είναι τα λόγια του.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας πιάνει τα μηνύματα των καιρών και επιτρέπει στους εργαζομένους της Dell Technologies Inc. να εργάζονται εξ αποστάσεως. «Από την εμπειρία μου, αν βασίζεστε σε αναγκαστικές ώρες που περνάτε σε ένα παραδοσιακό γραφείο για να δημιουργήσετε συνεργασία και να παρέχετε την αίσθηση ότι ανήκετε στον οργανισμό σας, το κάνετε λάθος. Η ικανότητα της τεχνολογίας να δημιουργεί έναν κόσμο που κάνει τα πάντα, από οπουδήποτε, όπου η εργασία είναι αποτέλεσμα και όχι τόπος ή χρόνος, σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να δημιουργείτε μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα οπουδήποτε, συνεχώς.

»Υπάρχουν πολλά οφέλη όχι μόνο για τους εργαζομένους, αλλά και για τις επιχειρήσεις, από το είδος του ευέλικτου εργασιακού περιβάλλοντος που ξεκινήσαμε να χτίζουμε στην Dell Technologies πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Πριν από το 2020, το 65% των μελών της ομάδας μας εκμεταλλευόταν ήδη ευκαιρίες απομακρυσμένης εργασίας 1-5 ημέρες την εβδομάδα και ακόμη περισσότεροι μας λένε ότι προτιμούν να προχωρήσουν», έγραψε σχετικά τον Σεπτέμβριο του 2022.  

Πόλεμος στη φτώχεια 

Ο Μάικλ Ντελ έχει τέσσερα παιδιά και είναι φιλάνθρωπος. Το 2009 με τη σύζυγό του Σούζαν ίδρυσαν το Ίδρυμα Michael & Susan Dell και μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτήσει πρότζεκτ με ποσά που αγγίζουν το 1,3 δισ. δολάρια. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του, «είμαστε αφοσιωμένοι στο να αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών που ζουν σε συνθήκες αστικής φτώχειας μέσω της βελτίωσης της εκπαίδευσης, της υγείας και της οικογενειακής οικονομικής σταθερότητας».

Ο Ντελ ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι δεν στέκονται όλοι οι άνθρωποι τυχεροί στη ζωή τους και φροντίζει διά του Ιδρύματός του να κλείνει χάσματα, όπου τα εντοπίζει. «Πολλοί φοιτητές από περιβάλλοντα χαμηλού εισοδήματος είναι οι πρώτοι στην οικογένειά τους που επιδιώκουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

»Για αυτούς, η πληρωμή του κολεγίου είναι μόνο η αρχή. Η εξισορρόπηση των ακαδημαϊκών και προσωπικών απαιτήσεων της ζωής στο κολέγιο μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη και πολλοί φοιτητές φεύγουν πριν αποκτήσουν πτυχίο. Τα προγράμματά μας για την επιτυχία στο κολέγιο παρέχουν ένα πλήρες σύστημα υποστήριξης για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να αποφοιτήσουν», ενημερώνει το Ιδρυμα.  

Σήμερα, η περιουσία του Μάικλ Ντελ ανέρχεται στα 61,5 δισ., σύμφωνα τουλάχιστον με το Bloomberg’s Billionaire Index. Εχει σπίτια στο Οστιν του Τέξας, στη Χαβάη και την Αντίγκουα. Την περιουσία του τη διαχειρίζεται μέσω της MSD Capital, εταιρεία ιδιοκτησίας του, η οποία επενδύει σε ακίνητα μεγάλης αξίας. Το μηνιαίο εισόδημά του ανέρχεται στα 230.000.000 δολάρια.