Πολύ κοντά βρίσκεται πλέον η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania από τη ΔΕΗ. Ο επιτυχημένος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης επιβεβαίωσε αυτό που είχε προαναγγείλει από τον Μάιο. Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται ως τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η επικαιροποίηση του στρατηγικού πλάνου της επιχείρησης, το οποίο θα παρουσιασθεί επίσημα μέσα στο φθινόπωρο. Ο κ. Στάσσης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιθετική ανάπτυξη έργων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που ήδη αποκτούν αξιόλογο μερίδιο στο μείγμα παραγωγής της ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 905 MW ΑΠΕ, από τα οποία η μερίδα του λέοντος αντιστοιχεί σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Κυρίαρχος ο όμιλος MYTILINEOS: νέο τοπίο στην ενέργεια

Στην εξαγορά της Volterra από την Αβαξ, με μέγιστο τίμημα τα 24 εκατ. ευρώ, προχώρησε η MYTILINEOS στο πλαίσιο ενός οργανωμένου επενδυτικού σχεδίου. Η εξαγορά αυτή εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για τη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, ενισχύοντας περαιτέρω την καθετοποίησή της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Πιστή στην πορεία που χάραξε μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022, η MYTILINEOS ενισχύει συνεχώς τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές τα υποτμήματά της στο χώρο της ενέργειας. Η ενσωμάτωση της VOLTERRA αυξάνει το μερίδιο της αγοράς της, σε ποσοστό 13%.

Με την προσθήκη μεγάλων πελατών Υψηλής Τάσης, νέων εξαγορών και νέων πελατών Μέσης και Χαμηλής Τάσης, το ποσοστό αυτό αναμένεται εντός του 2024 να φτάσει το 20%-25%, χάρη στο διαρκώς διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών με επίκεντρο την προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αλλά και έξυπνων προϊόντων και λύσεων πλησίον του ενεργειακού φάσματος σε ανταγωνιστικές τιμές. Η ΑΒΑΞ θα εισπράξει κατά την ημερομηνία μεταβίβασης ποσό 6 εκατ. ευρώ ως αρχικό τίμημα και ποσό 7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή προσθέτου τιμήματος. Εφόσον οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις της συναλλαγής εξελιχθούν ομαλά και επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι, το συνολικό τίμημα μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 24 εκατ. ευρώ σε μέγιστη προοπτική. H συναλλαγή θα ολοκληρωθεί όταν παρθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η Volterra πέρυσι εμφάνισε κύκλο εργασιών 394,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 42,79 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη σε 41,96 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη εξαγορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα για τη Mytilineos, καθώς πριν από λίγο καιρό απέκτησε τη Unison, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες που ειδικεύεται στον τομέα του facility managment. Είναι αξιοπρόσεκτο πάντως το πλάνο της εταιρείας, που μέσω άλλων δύο κινήσεων που ετοιμάζει, θέλει να έχει την πρωτοπορία στις επενδυτικές κινήσεις τους τελευταίους μήνες. Αν και τα ποσοστά που συγκεντρώνει σήμερα στο χώρο της ενέργειας είναι ανοδικά, εντούτοις, αν ολοκληρωθούν και οι νέες κινήσεις της, το σκηνικό στην ενέργεια θα αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον.

Ινδική «εισβολή» στις... σφολιάτες

Ο Ινδός εκατομμυριούχος Ταϊζούν Κορακιγουάλα, επικεφαλής της SwitzGroup, είναι κοντά στην Ιωνική Σφολιάτα, καθώς ο όμιλος προχωρά στην απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της ελληνικής εταιρείας αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μεγεθύνοντας έτσι περαιτέρω το «αποτύπωμά» του στην εγχώρια βιομηχανία. Με περισσότερα από 400 κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης και σφολιάτας, η Ιωνική Σφολιάτα το 2022 τριπλασίασε τα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ.