Στα παλιά λιγνιτωρυχεία του Αμυνταίου δημιουργούνται 3 νέα πρωτοποριακά «πράσινα» φωτοβολταϊκά πάρκα, μέσα από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Συγκεκριμένα, μέσω της κοινοπραξίας «ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», τρία νέα φωτοβολταϊκά έργα που θα κατασκευαστούν στο χώρο του πρώην λιγνιτικού πεδίου Αμυνταίου έρχονται να ενισχύσουν σημαντικά το ισοζύγιο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της χώρας.

Τα τρία φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 280 MWp, η έναρξη της κατασκευής των οποίων προγραμματίζεται για το φθινόπωρο στο χώρο του «Συμπλέγματος 2 Αμύνταιο», προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία ως το τέλος του 2024. Η κοινοπραξία ήδη κατασκευάζει πέντε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή («Σύμπλεγμα 1 Αμύνταιο»), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 210 Mwp.

Η ανακοίνωση της νέας αυτής επέκτασης των φωτοβολταϊκών έργων στο άλλοτε λιγνιτικό πεδίο Αμυνταίου, έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς στρατηγικών επιχειρηματικών κινήσεων της ΔΕΗ στο δρόμο για τη μετάβαση σε μια ολοκληρωτικά πράσινη ενεργειακά Ελλάδα, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη θέση της επιχείρησης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά σχετικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και μετά τη συμφωνία για εξαγορά από τη ΔΕΗ της Enel Romania, της μεγαλύτερης ρουμανικής εταιρείας ΑΠΕ και δεύτερης στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ενεργειακού κολοσσού Lukoil για την αγορά του 100% του κεφαλαίου της ρουμανικής εταιρείας Land Power s.l.r., που λειτουργεί τον αιολικό σταθμό Dorobanțu-Topolog στην περιοχή Tulcea. 

Συνολικά, η ΔΕΗ αποσκοπεί στη δημιουργία ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 5 GW καθαρής ενέργειας το 2026, με τα τρέχοντα συνολικά κατασκευασμένα, υπό σχεδιασμό και κατασκευή έργα να αγγίζουν πλέον τα 1,6 GW, που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου αυτού.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο όραμά μας να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη εταιρεία ενέργειας», τόνισε στην πρόσφατη ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.