Με ένα αρκετά μεγάλο ποσό διευκόλυνε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασελλάκης τα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κλείσει λογιστικά το έτος χωρίς εκκρεμότητες και να πληρωθούν ο μισθοί και το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων στα κομματικά μέσα. Το ποσό δόθηκε με τη μορφή δανείου, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει τη δωρεά σε ένα κόμμα ποσού άνω των 20.000 ευρώ.

Ως γνωστόν, τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, ενώ η Κουμουνδούρου δεν έχει λάβει την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης, η οποία είναι εκ των πραγμάτων μειωμένη. Έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να στραφεί στην... τσέπη του, καθώς οι ανάγκες υπήρξαν κάτι περισσότερο από άμεσες.

Την επιλογή να επιληφθεί ο ίδιος της καταβολής του δώρου στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, την είχε υπαινιχθεί σε συνέντευξή του Kontra Channel. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς με αφορμή την παραίτηση της Ευγενίας Λουπάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι το «Κόκκινο» είναι ένα κομματικό ραδιόφωνο που έχει τη δική του διοίκηση. Ως πρόεδρος το μόνο που έχω προλάβει είναι να έχω δουλέψει τις τελευταίες ημέρες για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το δώρο Χριστουγέννων, είπε.

Πάντως, όπως είχε γράψει το «Μανιφέστο» από τον Νοέμβριο, «Αυγή», «Κόκκινο», «left.gr» και «Εποχή» υπόκεινται σε πλήρη οικονομικό έλεγχο για να υπολογιστεί ακριβώς τι έχουν παραλάβει οι νέοι διευθυντές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα. Στον ισολογισμό της «Αυγής» για το 2021 υπήρχαν ζημιές 1.374.683,15 και γενικά, παρά τις «λογιστικές παρεμβάσεις», η θέση της εφημερίδας είναι εξαιρετικά επισφαλής. Οι καταβολές του ιδιοκτήτη –ΣΥΡΙΖΑ– την τελευταία δεκαπενταετία ανέρχονται σε 23.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 10.000.000 ευρώ καταβλήθηκαν από το 2017 και εντεύθεν.

Το 2020 το οικονομικό αποτέλεσμα που πέτυχε η «Αυγή» ήταν ζημιές ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, διογκώνοντας έτι περαιτέρω τις συσσωρευμένες ζημιές σε 11,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που διαμόρφωνε αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξεως των 4.000.000 ευρώ. Υπήρχαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2,6 εκατ. ευρώ αποτελούσαν υποχρέωση προς τον βασικό μέτοχο και 2,4 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους εργαζομένους.

Η δεύτερη «μαύρη τρύπα» για το κόμμα είναι ο ραδιοσταθμός. Το «Στο Κόκκινο 105,5» φέτος κλείνει 17 χρόνια ζωής. Οι συσσωρευμένες ζημιές τα προηγούμενα 14 χρόνια ανέρχονται σε 14.336.000 ευρώ. Καταγράφει περίπου 1 εκατ. ζημιά σε κάθε χρήση. Επιπλέον, τα συνολικά έσοδα είναι πενιχρά. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η εξίσωση δεν βγαίνει, είναι εξαιρετικά κοστοβόρα και άκρως ζημιογόνα για όλα τα ΜΜΕ.

Μία σκέψη που επικράτησε το καλοκαίρι ήταν η συγχώνευση των Μέσων, ηλεκτρονικών και έντυπων σε ένα ενιαίο, με σκοπό να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει προχωρήσει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί ακόμα να το αποκλείσει εντελώς.