Μακριά από ένα ανέμελο εορταστικό κλίμα φαίνεται να κινούνται στελέχη και εργαζόμενοι των μέσων ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το δάνειο που φέρεται να έδωσε στο κόμμα ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για την πολιτική ορθότητα της εν λόγω κίνησης, ενώ εντείνει την ανασφάλεια για το μέλλον των ΜΜΕ του.

Το δάνειο των 250.000 ευρώ που αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνάψει ο Στέφανος Κασσελάκης με το κόμμα του οποίου είναι πρόεδρος, ως τη λύση για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος, εκτιμάται ως ένα «μπάλωμα» που δεν θα μπορέσει να ανακόψει τα «ζόρια» που έρχονται. Η χρηματοδότηση που αναλογεί στον ΣΥΡΙΖΑ βάσει του εκλογικού του ποσοστού είναι συρρικνωμένη κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα τα περισσότερα μέσα του δεν απολαμβάνουν και καμιάς φοβερής διαφήμισης. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν εύλογη βάση οι ανησυχίες των εργαζομένων στο άκουσμα σεναρίων περί εκκκαθάρισης του τοπίου με απολύσεις και «εξυγίανση» του κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ όπου κάνει τις διακοπές του, μπορεί να φέρει δραστικές αποφάσεις, ακόμα και κλείσιμο του ημερησίου φύλλου της «Αυγής», με παράλληλη ενίσχυση της διαδικτυακής έκδοσης, αλλά και περαιτέρω παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης στο κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5».

Ήδη, oι νέοι ένοικοι της Κουμουνδούρου είχαν εκκινήσει διαβουλεύσεις με εργαζόμενους μετά τη διάσπαση, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν -σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος»- τις σχετικές διαθέσεις, δηλαδή το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέρος των εργαζόμενων αξίωσε αποζημιώσεις σε περίπτωση αποχώρησης, το ποσό για τις οποίες δεν φαίνεται εύκολο να συγκεντρωθεί, με τα σαφώς μειωμένα έσοδα.

Πάντως, στην «Αυγή» εκκρεμεί η καταβολή στους εργαζόμενους του μισθού του Δεκεμβρίου. Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη περί του δανείου, κατέστη γνωστό πως οι εργαζόμενοι της εφημερίδας θα λάβουν τον μισθό τους μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, με την Κουμουνδούρου να αναμένει την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης, η οποία καθυστέρησε.

Ερωτήματα

Στο μεταξύ, και με δεδομένο ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει δωρεά πάνω από 20.000 ευρώ, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σε σχέση με τη διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε και εγκρίθηκε το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η σχετική σύμβαση έχει υπογραφεί και τα χρήματα έχουν δοθεί στο κόμμα, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιος έβαλε την αναγκαία υπογραφή. Διαχρονικά αποφάσεις τέτοιου περιεχομένου λαμβάνονταν στο κόμμα με τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον σε γνώση και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Η εν λόγω κίνηση Κασσελάκη συνοδεύτηκε και από αιχμές του περιβάλλοντός του απέναντι στους πρώην γραμματείς του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, οι οποίοι τις ερμήνευσαν ως προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στο παρελθόν. Για δε το παρελθόν διαμηνύεται ότι δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα μη κάλυψης των οικονομικών υποχρώσεων του κόμματος και πως επί Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρχαν οφειλές.

Πέρα, ωστόσο, από την οικονομική διάσταση του ζητήματος, έντονος είναι ο προβληματισμός, κυρίως σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών και βουλευτών, για το κατά πόσον μπορεί ο πρόεδρος ενός κόμματος να εμφανίζεται και ως χρηματοδότης του, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξάρτησης. Προβληματισμός που συνοδεύει την αντίστοιχη συζήτηση για τις συνδρομές των βουλευτών, οι οποίες φαίνεται ότι δεν καταβάλλονται ισότιμα από όλους. Πολλοί δε βουλευτές δεν έχουν πληρώσει το ποσό παρακράτησης που τους αντιστοιχεί εδώ και χρόνια.

Εξελίξεις αναμένονται με την επιστροφή από τις ΗΠΑ του Στέφανου Κασσελάκη, οι γιορτινές μέρες του οποίου μάλλον θα είναι καλύτερες από αυτές των εργαζομένων στα κομματικά μέσα.