Mαλλιά κουβάρια έχουν γίνει στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο πρόεδρος Κασσελάκης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «το ταμείο είναι μείον». Κυρίως ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» δεν διανύει τις καλύτερες μέρες του, σε ό,τι αφορά στο οικονομικό σκέλος, σε σημείο μάλιστα που η συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνται για την καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων των εργαζομένων να ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε πως ο ίδιος εργάστηκε (sic) εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας πάντα ως στόχο να παραμείνει ο ραδιοφωνικός σταθμός σε λειτουργία.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Το «Μανιφέστο» έχει γράψει πρώτο μετά την εκλογή Κασσελάκη για τις ειλημμένες αποφάσεις της «προεδρικής φρουράς» να κάνει εξοικονόμηση χρημάτων στα κομματικά ΜΜΕ. Τώρα τρέχει ένα σχέδιο περικοπών, το οποίο διαμορφώνεται σε πρώτη φάση φτιάχνοντας επικοινωνιακά το κλίμα, για τις όποιες αποφάσεις.

Με περίσκεψη άκουσαν πολλοί τα λεγόμενα του προέδρου: «Οπως ξέρετε, αλλάζουν τα οικονομικά μας από του χρόνου, θα έχουμε 3 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση λιγότερα. Είναι πολύ δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες για τα κομματικά Μέσα και πραγματικά έχω καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας μέχρι στιγμής».

Φίλοι και αντίπαλοι πίστευαν ότι τα κομματικά ΜΜΕ θα έφταναν με τη σημερινή τους μορφή μέχρι το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Τις προηγούμενες ημέρες όμως σε ευρεία σύσκεψη που έγινε, με τη συμμετοχή και των γραμματέων του κόμματος, ακούστηκαν απόψεις που έλεγαν ότι είναι αδιανόητο την ώρα που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εξευρεθούν χρήματα «να υπάρχουν και ζητήματα όπως η περίπτωση της Ευγενίας Λουπάκη που κάνουν ζημιά και στο κόμμα».

Ιδια περίπου εικόνα διαμορφώνεται και στην «Αυγή», όπου η νέα διευθύντρια Βούλα Κεχαγιά αδυνατεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ των διαφόρων τάσεων στην εφημερίδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αλλάζει εντελώς η φυσιογνωμία της ιστορικής «Αυγής», αφού ελάχιστα φιλοξενούνται απόψεις των αποχωρησάντων της Νέας Αριστεράς, κάτι που παραδοσιακά έκανε η εφημερίδα για όλα τα κόμματα του χώρου.

Πολλοί δημοσιογράφοι τηρούν στάση αναμονής για τις αποφάσεις της διοίκησης της εφημερίδας και με την πρώτη ευκαιρία κάποιοι θα βάλουν ζητήματα «έλεγχου της άποψης», κάτι που αναμένεται να είναι το κύκνειο άσμα για το έντυπο.

Απρόσμενο χτύπημα

Στο μεταξύ, στις... οικογενειακές υποθέσεις του κομματικού ραδιοσταθμού, ο Θανάσης Καρτερός –με την πάντα ιδιαίτερη σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα– εξαπέλυσε διπλό χτύπημα κατά της «Αυγής» και του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», Αδάμ Γιαννίκου, στη στήλη του στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη μη δημοσίευση σε αυτήν της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο ραδιοσταθμό μετά την αποχώρηση της πρώην συζύγου του, Ευγενίας Λουπάκη.

Ο Θανάσης Καρτερός έγραψε πως παραχωρεί τη στήλη του για να δημοσιεύσει την απόφαση των εργαζομένων στο «Κόκκινο» γράφοντας στην εισαγωγή του κειμένου του: «Η τελευταία απόφαση που πήρε η συνέλευση των εργαζομένων στον ρ/σ 105,5 “Στο Κόκκινο” δεν δημοσιεύθηκε στην “Αυγή”. Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ συνταξιούχος που παραγοντίζει (σ.σ.: χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο κ. Γιαννίκος για την Ευγενία Λουπάκη) πληκτρολογώντας για χρόνια κείμενα για την εφημερίδα, παραχωρώ σήμερα τη στήλη στην απόφαση αυτή». Προσθέτει, δε, με νόημα: «Η δημοσίευση είναι ψυχή της δικαιοσύνης. Και η “οπαδική βία” είναι απαράδεκτη με όποια μορφή, απ’ όπου και αν προέρχεται. Παντού – και στον ΣΥΡΙΖΑ».

Εργαζόμενοι στα κάγκελα

Στο μεταξύ δύσκολα θα λήξει η υπόθεση της αποχώρησης της Ευγενίας Λουπάκη από το «Στο Κόκκινο». Με ομόφωνη απόφασή της η συνέλευση των εργαζομένων ζήτησε «την επιστροφή της στο σταθμό και την αποκατάσταση της επαγγελματικής της αξιοπρέπειας». Οι γκρίνιες συνεχίζουν να παίρνουν μπάλα τα νέα πρόσωπα που ήρθαν στα κομματικά ΜΜΕ, τη Βούλα Κεχαγιά, τον Αδάμ Γιαννίκο, τον Σπύρο Γκουτζάνη, λέγοντας ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία «επιτρέπει νέες προσλήψεις διευθυντικών στελεχών».

Στα όσα ακούστηκαν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, πολλοί έμειναν σε φράσεις όπως «ζητάμε να μην εκτοξεύονται μεγαλοστομίες και δελτία Τύπου που αναφέρονται σε εργαζομένους, από άτομα που αγνοούν τη λειτουργία και βασικά ζητήματα του σταθμού. Πόσω μάλλον όταν αυτά ζητούν και δίνουν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, συμβάλλοντας στην επιπλέον στοχοποίηση των εργαζομένων», στέλνοντας το μήνυμα στον εργοδότη Κασσελάκη.

Αυτές οι εκφράσεις ίσως είναι η κορυφή του παγόβουνου για την «προεδρική φρουρά», αφού θα είναι η κεντρική ιδέα της αντιπαράθεσης με τον νεόκοπο πρόεδρο, την ώρα που θα ανακοινώσει το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής» για οικονομία.