Εκεί μεταξύ των ταχύρρυθμων μαθημάτων που υποτίθεται θα ξεκινήσει ο Στέφανος Κασσελάκης να συμπεριληφθούν και αυτά που αφορούν το σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας; Έτσι μήπως και αποφύγει αναφορές όπως αυτή που έκανε από το γραφείο του Σωκράτη Φάμελλου (προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) που παρουσίασε ως δικό του στη Βουλή. Διότι φαίνεται να αγνοεί παντελώς τι σημαίνει κοινοβουλευτική Δημοκρατία και πώς η πλειοψηφία λαμβάνει αποφάσεις και ψηφίζει νόμους.

Ουσιαστικά, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να επικρίνει το γεγονός πως οι βουλευτές της πλειοψηφίας νομοθετούν. Όπως ανέφερε σε ένα ακόμη βίντεο (αυτό από το γραφείο του Σωκράτη Φάμελλου που κατοχύρωσε ως πρόεδρος του κόμματος), «εδώ στη Βουλή ψηφίζονται νόμοι. Αλλά αυτοί οι νόμοι παράγονται από κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι είναι σε κλειστά γραφεία και είναι κυρίως ‘‘χειροκροτητές’’. Δεν πρέπει να δουλεύει έτσι η πολιτική».

Δηλαδή πώς πρέπει να δουλεύει; Το σύνταγμα είναι σαφές και με βάση αυτό ψηφίζονται και τα κόμματα και σχηματίζονται οι κυβερνήσεις. Βάσει αυτής της διαδικασία έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, αυτός που χρησιμοποίησε ακόμη και μια πλειοψηφία-«κουρελού» για να περάσει και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ας επανέλθουμε όμως στο βασικό. Πώς πρέπει να δουλεύει η πολιτική; Κατά τον Στέφανο Κασσελάκη κάπως αλλιώς: «Ενεργοποιούμε τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως προβλέπει το καταστατικό μας. Τα μέλη θα παράγουν πολιτική με ψηφιακά μέσα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι φτιάχνουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όχι λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά από σήμερα».

Μόνο που αυτό λέγεται άμεση δημοψηφισματική δημοκρατία. Είναι κάτι άλλο και δεν είναι σίγουρα το πολίτευμα της Ελλάδας. Μπορεί να θέλει να το αλλάξει, όπως θα αλλάξει τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε ήδη ο… πατέρας του.

Πώς θα το κάνει; Θα βάλει στο σύστημα… φωτιά. Ναι, το είπε: «Σε αυτό το σύστημα εμείς βάζουμε φωτιά» προσθέτοντας ότι «θα τους τρελάνουμε με προτάσεις νόμων και παρεμβάσεις», για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «αυτό είναι τελείως νέο μοντέλο παραγωγής πολιτικής».

Επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο αρχηγός του δεύτερου σε αριθμό βουλευτών (έστω και μόλις 47 προς το παρόν) κόμματος, καλό θα είναι να μάθει πώς λειτουργούν σύνταγμα και πολίτευμα στην Ελλάδα. Και να μην αναπαράγει ό,τι του σερβίρουν, όπως περιέγραψε –για άλλον λόγο– η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

Και αν συνεχίσει να βλέπει τον ρόλο του ως αυτόν ενός influencer, τουλάχιστον ας τον παίξει με σωστό τρόπο για τη θέση που του ανατέθηκε και να μην προκαλεί αγγίζοντας επιδερμικά θέματα που δείχνει να αγνοεί – στην κυριολεξία.