Είθισται η εκλογή ενός νέου αρχηγού σε ένα κόμμα να προσθέτει… πόντους και ν' ανεβάζει τα ποσοστά του δημοσκοπικά. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, αντιθέτως μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του θεωρεί πως με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχηγό τα πράγματα θα είναι ίδια –με αυτά που ήταν δηλαδή και οδήγησαν στην πανωλεθρία στις εκλογές– κυρίως όμως θα είναι χειρότερα. Την ίδια στιγμή, παρά τις κρίσεις του πρώτου διμήνου Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία διατηρούν το ισχυρό προβάδισμα που κατέγραψαν στις δύο εκλογικές μάχες.

Οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών Pulse, Metron Analysis, Alco που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη καταγράφουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή νέου αρχηγού. Καταγράφουν επίσης την αποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και τα καμπανάκια που χτυπούν οι πολίτες σχετικά με την πορεία της. Εν τούτοις οι κρίσεις που εκλήθη και πάλι να αντιμετωπίσει δεν άφησαν ιδιαίτερα αρνητικό αποτύπωμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για λάθη και παραλείψεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν κερδίζει τίποτα. Μπορεί ο ίδιος σε επίπεδο δημοτικότητας να καταγράφει ποσοστά καλύτερα από το κόμμα –και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με τη δημοσιότητα που έχει δοθεί– όμως κανείς, ακόμη και από αυτούς που έφυγαν στις εκλογές, δεν φαίνεται να πείθεται πως δύναται να αλλάξει κάτι. Άλλωστε και ο ίδιος ο νέος πρόεδρος δείχνει να επιλέγει τον λαϊκισμό ως κεντρική γραμμή και να εναποθέτει τη στρατηγική σε στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς.

Στις τρεις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται μια… αδιαφορία των πολιτών για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε από περιέργεια δείχνουν να επενδύουν σε λύσεις στην πλευρά της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε καν από μια ενδεχόμενη αγανάκτηση που θα μπορούσε να προκύψει μέσα από λάθη που καταγράφηκαν στη διαχείριση κρίσεων. Και αυτό είναι αξιομνημόνευτο.

Με απλά λόγια, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στα επίπεδα που άφησαν το κόμμα οι πολίτες στις εθνικές εκλογές. Οι εντυπώσεις δεν κερδήθηκαν όπως προσδοκούσαν οι συνεργάτες του νέου προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη συνοδεύθηκε από μια εκτόξευση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Απλά η τακτική που ακολούθησε τον οδήγησε σε χαμηλότερες… πτήσεις στις πρόσφατες εκλογές. Δηλαδή δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την ορμή που προέκυψε από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ.

Ορμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διαθέτει παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εμφανίσθηκε σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στο Star για να δηλώσει ουσιαστικά πως δεν έχει τίποτα να πει…

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως και στις τρεις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ.  εμφανίζεται να κινείται πέριξ των ποσοστών που έλαβε στις εθνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού και τα ποσοστά αποδοχής υπερβαίνουν μάλιστα αυτά του κόμματος του οποίου ηγείται.