Τρεις δημοσκοπήσεις που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και το χαμηλό βαρομετρικό για Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δημοσκόπηση της Alco η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha, της Pulse για το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο του MEGA. 

Ξεκινώντας από την Pulse, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου καταγράφεται στις 19 μονάδες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει λίγο παραπάνω από μία μονάδα, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν την εκλογή του νέου προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, αγγίζοντας το 19%, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 38%.  

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12%, το ΚΚΕ με 9%, η Ελληνική Λύση με 6%, οι «Σπαρτιάτες» με 4%, ενώ τα κόμματα Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας καταγράφουν το καθένα από 3%. Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση ψήφου βασίζεται στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων. 

Παράλληλα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έχει 32,5%, έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφορά ανάμεσα στο κυβερνόν κόμμα και αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αγγίζει το 15,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με 10,5% και τέταρτο το ΚΚΕ με 7,5%. Ακολουθούν: Ελληνική Λύση (5%), «Σπαρτιάτες» (3,5%) και Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας (2,5%). 

Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν αισιόδοξοι πως υπό τη νέα ηγεσία του κ. Κασσελάκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πάει «καλύτερα ή πολύ καλύτερα», ενώ το ίδιο ποσοστό απάντησε «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι» σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του νέου προέδρου. 

Σχετικά με τα ζητήματα επικαιρότητας, οι ερωτηθέντες, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποια κατεύθυνση πιστεύουν πως κινείται η κυβέρνηση στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής της, το 40% απάντησε μεν πως βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, από το οποίο το 34% να την καλεί δε να «να προσπαθήσει και άλλο». Το 51% θεωρεί πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Σε ειδικότερη ερώτηση για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές, το 39% δηλώνει πως η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 54% σε λάθος. Από το 39%, το 33% πιστεύει πως η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει και άλλο. 

Όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, την πρώτη θέση σε θετικές γνώμες κατέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 43%, ενώ η έκπληξη αποτελεί το πρόσωπο που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, καθώς είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 39%.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται τρίτος με 28% και ακολουθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης, επίσης με 28%, Ζωή Κωνσταντοπούλου (27%), Κυριάκος Βελόπουλος (22%), Δημήτρης Νατσιός (9%) και Βασίλης Στίγκας (7%).

Metron Analysis: 36,3% η ΝΔ, λίγο παραπάνω από 15% ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το ποσοστό της ΝΔ σχετικά με την εκτίμηση ψήφου αγγίζει το 36,4%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ το 16,8%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 12,5% και το ΚΚΕ στο 9,5%. Η Ελληνική Λύση καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 7,5%, η Νίκη 4,4%, οι «Σπαρτιάτες» 3,9% και η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%. 

Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου, το 29,7% απάντησε υπέρ της ΝΔ και το 13,7% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι προτίθεται να ψηφίσει το 10,2%, το ΚΚΕ το 7,7%, την Ελληνική Λύση το 6,1%, τη Νίκη το 3,6%, τους «Σπαρτιάτες» το 3,1% και την Πλεύση Ελευθερίας το 2,6%. 

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά από αυτήν της Pulse και συγκεκριμένα στην πέμπτη θέση με 31% θετικές γνώμες και 54% αρνητικές. 

Ξανά πρώτος βγαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός με 45% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές, ενώ στην περίπτωση του κ. Κουτσούμπα που είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση δεύτερος, το ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά είναι 58% και όσων απάντησαν αρνητικά 40%. Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης (54%-37%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (58%-35%).

Alco: Διαφορά 17 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στις 17 μονάδες σημειώνεται η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 32,3%, ενώ 15,3% είναι το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και 11,8% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,7%, η Ελληνική Λύση με 5% και οι «Σπαρτιάτες» με 4,5%.

Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, το 40% θεωρεί πως η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Κασσελάκη είναι χειρότερη και το 17% «το ίδιο κακή». Αντίθετα, «καλύτερη» απαντά το 14%, ενώ το 12% απαντά «το ίδιο καλή».

Εξειδικεύοντας το ίδιο ερώτημα σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 37% απαντά ότι η εικόνα είναι καλύτερη, το 29% κάνει λόγο για το ίδιο καλή, ενώ χειρότερη είναι σύμφωνα με το 23% και το ίδιο κακή είναι για το 2% μόλις. 

Παραμένοντας στα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί ο νέος πρόεδρός του, ο κ. Κασσελάκης, το 56% του γενικού κοινού τον καλεί να πάει προς Κεντροαριστερά. Ακόμα, την αριστερά επιλέγει το 23% και μόλις το 9% δεν θέλει να αλλάξει κάτι και να παραμείνει η ίδια πολιτική.

Στα ζητήματα επικαιρότητας και ειδικότερα την κακοκαιρία Daniel, το 49% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, λίγο ικανοποιημένο είναι το 27% και αρκετά το 19%. Μάλιστα, η δημοσκόπηση δείχνει πως περιορίζοντας το ερώτημα στους κατοίκους της Θεσσαλίας, το 72% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο ή λίγο. 

Τέλος, σε ερώτημα για την ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων σε ό,το αφορά την κακοκαιρία, το 68% είναι ικανοποιημένο και το 20% δεν είναι.