αποχή (η) 1. στάση που δηλώνει απουσία διάθεσης για ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης «με την αποχή σου επιβεβαιώνεις ό,τι δεν μπορείς όχι παιδιά αλλά ούτε κουτάβι να μεγαλώσεις» 2. άποψη που δεν έχει καμία απολύτως αξία «ο Τάκης δεν βλέπει μπάλα, οπότε η γνώμη του για τον χθεσινό αγώνα είναι αποχή»

Στις εκλογές δεν ψάχνεις να βρεις τον έρωτα της ζωής σου ούτε κάποιον να γεμίσει το εσωτερικό σου κενό. Στις εκλογές καλείσαι να επιλέξεις την καλύτερη (ή τη λιγότερο κακή) από συγκεκριμένες προτάσεις και το μόνο που δείχνει κάποιος που απέχει είναι ότι δεν έχει τη δυνατότητα ή την επιθυμία να κάτσει να σκεφτεί και να αξιολογήσει. Επίσης δείχνει αδυναμία ανάληψης ευθύνης αφού ψηφίζοντας αναλαμβάνεις την ευθύνη της επιλογής. Αυτούς που δεν ψηφίζουν, γιατί δεν ενδιαφέρονται ή γιατί αναγνωρίζουν την αδυναμία τους να επιλέξουν, τους σέβομαι. Αντιθέτως, δεν μπορώ να σεβαστώ αυτούς που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της επιλογής προκειμένου να μπορούν να κρίνουν απολαμβάνοντας την ψυχολογική ασφάλεια που χαρίζει η αφ’ υψηλού θεώρηση των πραγμάτων. Δυστυχώς γι’ αυτούς η κρίση ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη επιλογής είναι απολύτως ασήμαντη.

Πανωλεθρίαμβοι

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι στην πραγματικότητα ένας θρίαμβος της κυβέρνησης. Ή ακόμα πιο σωστά μια πανωλεθρία της αντιπολίτευσης. Γιατί μόνο πανωλεθρία για την αντιπολίτευση (που μάλιστα έχει και καινούργιο αρχηγό) μπορεί να θεωρηθεί ένα αποτέλεσμα που φέρνει τόσο μπροστά μια κυβέρνηση που μετρά πέντε χρόνια στην εξουσία.

Τα έχει κάπως μπερδεμένα στο μυαλό του

Μπορεί να μην είμαι ψυχίατρος, αλλά μου φαίνεται πως η σχέση του Στέφανου με τα κολλητά ρούχα με το ψέμα είναι παθολογικής φύσεως. Διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω το ότι έξω από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε προσπάθησε να ξαναπροκαλέσει τον οίκτο των ψηφοφόρων λέγοντας πως έφυγε «από την Ελλάδα της κρίσης» ενώ όλοι ξέρουμε ότι έφυγε το 2002 από την Ελλάδα της αστακομακαρονάδας.

Αποκαλύφθηκαν

Αν ήθελα να ειρωνευτώ, θα έγραφα ότι περιμένω να δω ποια θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλει ο Δήμος Αθηναίων στα ρυπογόνα κόμματα που (ξανα)λέρωσαν την πρωτεύουσα με τις αφίσες τους. Αλλά έχω βαρεθεί ακόμα και να ειρωνεύομαι μια δημοτική αρχή που μέσα σε δυο μήνες έχει βρει δύο αφορμές (Πάσχα και ευρωεκλογές) για να επιστρέψει πινακίδες σε αντικοινωνικούς παραβάτες του ΚΟΚ.