τσάκας (ο) 1. άνθρωπος με επιχειρηματική δραστηριότητα και οικονομική επιφάνεια πολύ μικρότερες από όσο ισχυρίζεται «ο Γιώργος μάς πρωτοεμφανίστηκε ως κροίσος, αλλά τελικά μάλλον είναι τσάκας» 2. επιχειρηματίας αμφιβόλου ηθικής και νομιμότητας «αρκεί να τον ακούσεις να μιλάει πέντε λεπτά για να καταλάβεις ότι ο Θανάσης είναι ένας κλασικός τσάκας» 3. ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς «ακόμα κι αν φύγει ο Στέφανος, οι σύντροφοι θα βρουν αμέσως άλλον, ακόμα καλύτερο, τσάκα»

Θα γελούσαμε αν δεν ήταν πιο σοβαρό

Η κωμική παράσταση «το πόθεν έσχες στον λαό», που ανέβασε ο Στέφανος με τα κολλητά ρούχα, δεν είναι μόνο άλλη μια περίπτωση αυτογελοιοποίησης, από αυτές στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ταυτοχρόνως μια γελοιοποίηση της ελληνικής δημοσιογραφίας και της ελληνικής πολιτείας. Της ελληνικής δημοσιογραφίας γιατί δεν ήταν λίγοι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι, παίρνοντας στα σοβαρά τον παπατζή από το Μαϊάμι, περιγράφουν (χωρίς ίχνος ειρωνείας) το περιεχόμενο του excel που παρουσίασε ως «τα περιουσιακά στοιχεία Κασσελάκη». Της ελληνικής πολιτείας διότι έχουμε την περίπτωση που ένας πολιτικός αρχηγός ομολογεί σοβαρή παραβίαση του νόμου (επειδή δεν τον ήξερε ούτε ο ίδιος ούτε κανείς από τους –όπως φαίνεται– άχρηστους συνεργάτες του), αλλά παραμένει ανενόχλητος από τις μακάριες αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η παράσταση έβγαλε γέλιο και επιβεβαίωσε όσους λένε ότι, επιχειρηματικά και οικονομικά, ο Στέφανος Κασσελάκης (αν αυτό είναι το πραγματικό του όνομα) είναι πιο θολός κι από νερό βάλτου.

Ανεξέλεγκτος

Πάντως, ο παπατζής από το Μαϊάμι (σε όσους επιμένουν να ρωτούν «γιατί όχι από την Εκάλη;» ξαναλέω ότι δεν θέλω να τον συνδέσω με τον Αντρέα Παπαντρέου) έδειξε τον δρόμο και δεν βλέπω κανέναν λόγο, μετά την κατάθεση πόθεν έσχες σε προεκλογική ομιλία, να μην καταθέτουμε και τη φορολογική μας δήλωση στην πλατεία ή στο πάρκο της γειτονιάς. Θα γράφουμε ό,τι μας κατέβει και θα φορολογούμαστε αναλόγως, χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου από την ΑΑΔΕ.

Και κλέφτης και απόλυτα προστατευμένος

Η υποχρέωση των τηλεοπτικών καναλιών να κρύψουν το πρόσωπο του «επενδυτή», που είδαμε live να επιτίθεται σε κυρία και να αρπάζει την αλυσιδίτσα που φορούσε στον λαιμό στην παραλία του Αλίμου, επιβεβαιώνει ότι το βασικό μέλημα των νόμων είναι πια η προστασία των εγκληματιών.

Κοροϊδία

«Δεν υπάρχουν άβατα», διαβεβαίωσε ο υπουργός προστασίας κάποιου πράγματος που μάλλον δεν είναι ο πολίτης και περιμένω να δω αν πότε τα γέλια από διάφορους τύπους από περιοχές όπως το Ζεφύρι, το Χαλάνδρι ή όπου αλλού υπάρχουν καταυλισμοί «ατόμων με στοιχεία πληθυσμιακής ομοιογένειας», θα φτάσουν μέχρι το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.