Η στήλη σήμερα θα ασχοληθεί με τον πρόεδρο της καρδιάς μας. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ο ίδιος παρουσίασε και βάφτισε ως «πόθεν έσχες», ο πρόεδρος Στέφανος εμφανίζεται ως ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρεία Pura Vita με ποσοστό 75%. Πρόκειται για μια καφετέρια με προσανατολισμό στην υγιεινή διατροφή στις Σπέτσες. Το αστείο δεν είναι ότι ξεκίνησε από «εφοπλιστής» και κατέληξε με καφενείο. Το πραγματικά αστείο είναι ότι ο Στέφανος, ο αδελφός του Στέφανου και το λοιπό σόι του Στέφανου προσποιούνται τους πελάτες και γράφουν στην κριτικές για το πόσο υπέροχη είναι η καφετέρια. 

Δεν πείθει 

Πάντως, από τα στοιχεία που –επαναλαμβάνω– ο ίδιος αυτοβούλως παρουσίασε, προκύπτει άλλο ένα μικρό θεματάκι: Ο πρόεδρος Στέφανος, αν και διαφήμιζε με μεγάλη άνεση ότι είναι ευκατάστατος και δεν χρειάζεται να δουλέψει ξανά στη ζωή του, έχει πιο πολλά δάνεια στα 35 του, απ’ όσα έχει στα 55 του ο πρωθυπουργός τον οποίο κατηγορεί ότι παίρνει δάνεια! Και δεν είναι μόνο αυτό. Προσπαθεί να μας πείσει ότι όλος αυτός ο δανεισμός και η υπερπολυτελής ζωή δικαιολογούνται με καταθέσεις ύψους 20.000 ευρώ που δήλωσε ότι έχει και όντας ο ίδιος άνεργος από αρχές 2023. 

Ζημιάρης 

«Εγώ ήμουν επιχειρηματίας στην Αμερική, ό,τι απέκτησα ήταν με κόπο, μόνο το 2022 έβγαλα 49,8 εκατομμύρια κέρδος για τους επενδυτές μου», δήλωσε ο πρόεδρος Στέφανος στους ελάχιστους συντρόφους της Τοπικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, που ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμίαν πήγαν να τον ακούσουν τη Δευτέρα το βράδυ. Δεν γνωρίζω, βεβαίως, σε ποιους επενδυτές αναφέρεται – θα μας πει, φαντάζομαι, σε άλλη προεκλογική φιέστα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η εταιρεία στην οποία συμμετείχε ως ανώτατο στέλεχος, για τη χρήση του 2022 εμφάνισε ζημίες μετά φόρων (net income) της τάξης των 8,3 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (https://www.annualreports.com/...). Πιθανό είναι, ωστόσο, να μην αναφέρεται σε αυτήν την εταιρεία και να είχε συμμετοχές και σε άλλες (εξωχώριες και μη), πράγματα που θα μάθουμε –αναγκαστικά– εν καιρώ. 

Μα είναι τόσο απλό 

Για όσους πάντως δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει «κατάθεση πόθεν έσχες», να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για ένα πολυσέλιδο έντυπο δεμένο σε τεύχος (πλέον είναι ηλεκτρονικό), στο οποίο ο υπόχρεος καταχωρίζει και το «πόθεν» και το «έσχες», επισυνάπτοντας στοίβες δικαιολογητικών, τραπεζικών εξτρέ, φορολογικές δηλώσεις και Ε9. Και επί αυτών των στοιχείων γίνεται ο έλεγχος. Θέλω να πω ότι η κανονική δήλωση απέχει ελαφρώς από μια σελίδα Α4 που ο πρόεδρος Στέφανος παρουσίασε φευγαλέα για 3 δευτερόλεπτα, σε ένα videowall. Και το ερώτημα είναι ένα: Αφού σε 25 ημέρες η προθεσμία κατάθεσης (κανονικού) «πόθεν έσχες» λήγει και ο ίδιος θα υποχρεωθεί να τα καταθέσει όλα αυτά, γιατί δεν τα κατέθετε χθες να ξεμπερδεύει; Οπως ο ίδιος δήλωσε, έχει ζητήσει στοιχεία από το IRS, τα οποία αναμένει. Ωστόσο, έχει στην κατοχή του ήδη τις φορολογικές του δηλώσεις που υπέβαλε στις ΗΠΑ ως μεγαλοεφοπλιστής.