Ο πρόεδρος Στέφανος αυτοπαγιδεύτηκε λόγω απειρίας. Δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία προ εκλογών και έπρεπε να το κάνει. Υπό τη συνεχή πίεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ τα περιουσιακά του στοιχεία, χωρίς όμως αυτά να αποτελούν στοιχεία της δήλωσης «πόθεν έσχες» που πρέπει να υποβάλει έως τέλος του μήνα. Αλλωστε, ψίθυροι που ήδη ακούγονται κάνουν λόγο ότι η δήλωση «πόθεν έσχες», όταν αυτή υποβληθεί και ελεγχθεί, θα έχει διαφορές από αυτά που δημοσιεύθηκαν.

Πάντως, το πιο σοβαρό είναι ότι παραδέχτηκε ότι «δεν ήξερε» ότι η νομοθεσία απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες. Πρόκειται για τις διαβόητες τροποποιήσεις στη νομοθεσία του «πόθεν έσχες» που εισηγήθηκε το δίδυμο-φωτιά Τσίπρα - Παπαγγελόπουλου και ψηφίστηκαν το 2016, με αποκλειστική στόχευση να στριμώξουν τον Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Με βάση τις διατάξεις αυτές, εις βάρος του προέδρου Στέφανου τρέχει (ήδη από τον Μάρτιο) προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Αθηνών. Είναι, δε, απολύτως βέβαιο ότι η έρευνα θα τρέξει πιο γρήγορα, αφού πλέον υπάρχει δημόσια ομολογία.

Πάντως, όταν το μακρινό 2012 διορίστηκε υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου στην κυβέρνηση Σαμαρά ο Γ. Βερνίκος και προέκυψε ότι είχε συμμετοχές σε εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ, το θέμα «σήκωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία Τσίπρα, απαιτώντας και πετυχαίνοντας την παραίτηση του υπουργού, μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του...