Ενα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε. Η φράση ανήκει στον Τζον Κένεντι, αλλά στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι μεταξύ λάθους και σφάλματος μεσολαβούν γεγονότα που η εκ των υστέρων εκτίμησή τους επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Στην προκειμένη περίπτωση, όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος· όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: ο πρωθυπουργός γνωρίζει λεπτομερώς την κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης ώστε να μπορεί να κρίνει καλύτερα την πορεία του κυβερνητικού έργου καθώς και να έχει σαφή εικόνα των διορθωτικών κινήσεων που έπρεπε να γίνουν.

Προφανώς η αξιολόγηση για τις αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα προέκυψαν λόγω της έξαρσης της βίας και της εγκληματικότητας, αλλά επιπλέον έχουν και έναν σαφή κοινωνικό προσανατολισμό μια και εμφανώς η στόχευση εστιάζει στο πεδίο της ακρίβειας, η οποία πλήττει κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις. Σε κάθε περίπτωση, το φρεσκάρισμα δεν συνεπάγεται ότι οι υπουργοί που απέρχονται δεν έκαναν σωστά τη δουλειά που τους είχε αναθέσει ο πρωθυπουργός. Η αδυναμία στην επίτευξη αποτελεσμάτων υπό πίεση δεν συνιστά απαραίτητα αποτυχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως άλλωστε συνηθίζει, και αυτήν τη φορά δεν κινήθηκε με γνώμονα τις εντυπώσεις, αλλά την ουσία. Προχώρησε άμεσα σε διορθώσεις προκειμένου να ενισχυθεί με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.