Η άρνηση της πραγματικότητας αποτελεί αντικείμενο μελέτης κοινωνιολόγων και ψυχολόγων που διερευνούν πώς γίνεται η παράλληλη πραγματικότητα, που συχνά έχει δυσάρεστες επιπτώσεις, να είναι τόσο διαδεδομένη μεταξύ των αρνητών, που διαχρονικά συναντά κανείς στο χώρο της Αριστεράς, μηδέ εξαιρουμένων και των σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ.

Το 2023 ήταν η χρονιά της άρνησης και της αντίδρασης σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία με μεταρρυθμιστικό πρόσημο.

Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης δεν είναι πολιτικό, είναι προφανώς ψυχοσωματικό.

Προφανώς οι ήττες δεν καταπίνονται εύκολα, οι δημοσκοπήσεις προκαλούν στομαχικές διαταραχές και το κυριότερο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζεται με δραμαμίνες.

Σαφώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα των τελευταίων 50 ετών. Αλλά τι να κάνουμε, η Ελλάδα σήμερα είναι αντικειμενικά σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, ενώ οι Ελληνες υποδέχθηκαν το 2024 με περισσότερες ελπίδες και λιγότερους φόβους.

Εμείς, εδώ στο «Μανιφέστο», θα συνεχίσουμε με σθένος να στηρίζουμε την «παθιασμένη μετριοπάθεια» με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει την Ελλάδα μπροστά, μακριά από διαχωριστικές ετικέτες που ενίοτε παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν.

Ευχόμαστε στην πατρίδα μας, που συχνά ακροβατεί μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας, να διατηρήσει τη σταθερότητα των τελευταίων ετών, χάρη στην οποία οι Ελληνες ξαναβρήκαν τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους και η χώρα το κύρος και την αξιοπιστία της.

Καλό και δημιουργικό 2024!