Σκληρή κριτική έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης στον έκπτωτο -και πλέον αποκλεισμένο- υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24. Κληθείς να σχολιάσει εάν ο λόγος για τον οποίο δε γίνεται μια ακόμη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι διότι και οι δυο πλευρές προσπαθούν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του κόμματος -το οποίο συνεπάγεται την κρατική επιχορήγηση καθώς και τα ακίνητα του κόμματος-, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «εγώ δε σκέφτομαι έτσι, τουλάχιστον. Ελπίζω να μη σκέφτεται κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτόν τον τρόπο. Για εμάς είναι άλλα τα κρίσιμα ζητήματα. Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει μια ιστορικότητα - όχι με τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος, αλλά με τα χαρακτηριστικά του μέλλοντος». Βέβαια, ήδη από χθες ο Βασίλης Κόκκαλης είπε δίχως περιστροφές ότι «ο καυγάς γίνεται για το ΑΦΜ», οπότε μάλλον ο μόνος που «δε σκέφτεται έτσι» είναι ο κύριος Ζαχαριάδης. Ο ιδεαλισμός, συνοδεύεται από μοναξιά, κύριε Ζαχαριάδη.

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι ο κύριος Κασσελάκης τους αποκάλεσε «σταλινικούς», ο κύριος Ζαχαριάδης είπε «ο Κασσελάκης; Ο Κασσελάκης δεν ξέρει ούτε τους βασικούς όρους της πολιτικής ορολογίας. Έχει πει και "ιερή συμμαχία" το ΝΑΤΟ. Έχει πει και τα κατεχόμενα της Κύπρου "Βόρεια Κύπρο". Μάλλον, εννοεί κάτι άλλο. Τουλάχιστον, αν αναφέρεται σε εμένα. Δε μου λέει κάτι». Το γεγονός βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεγξε για αρχηγό του, κάποιον ο οποίος «δεν ξέρει ούτε τους βασικούς όρους της πολιτικής ορολογίας», δε βαρύνει τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι τον μέσο ψηφοφόρο που τον ψήφισε -μιας και κατά πάσα πιθανότητα, γνωρίζει ακόμη λιγότερα από τον Στέφανο Κασσελάκη-, αλλά εκείνους που παρ' όλα ταύτα τον στήριξαν, γιατί «δεν έπρεπε να χτυπηθεί η ηγεσία εκείνη τη στιγμή». 

Τον είχαν στηρίξει όσοι είναι απέναντί του

Ενδιαφέρον έχει η συνέχεια της αποστροφής του Κώστα Ζαχαριάδη, καθώς όπως είπε «εδώ, έγινε πρόεδρος σε ένα κόμμα και αντί να το σεβαστεί και να το ενώσει, στην αρχή του έφταιγε ο Α, μετά ο Β, μετά ο Γ. Όλα αυτά που λέει, κοιτάξτε να δείτε ένα παράδοξο: λέει "οι «87» με υπονομεύουν". Οι περισσότεροι από αυτούς τους «87» -εγώ δεν ανήκω σε αυτούς- τον είχαν ψηφίσει πέρυσι. Τον είχαν στηρίξει. Ο Φάμελλος ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας μαζί του έναν χρόνο. Ο Παππάς ήταν στην πρώτη - όλοι μετά, κάτι παθαίνουνε».

Εάν συνυπολογίσει κανείς την προηγούμενη κατηγορία του κυρίου Ζαχαριάδη, ότι δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ξέρει ούτε τα βασικά, τότε πώς τον στήριξαν τόσο έμπειρα πολιτικά στελέχη του κόμματος; Και δε μιλάμε για τους «τριτοτέταρτους», μιλάμε για τα «βαριά χαρτιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως, κύριε Ζαχαριάδη, τον στήριξαν ως «αρχηγό ειδικού σκοπού» και «ορισμένου χρόνου», προκειμένου να προχωρήσει στις «εκκαθαρίσεις» που ήθελε να κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά δεν κατάφερε ποτέ; Διότι λίγο μετά τις «εκκαθαρίσεις» των στελεχών που έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά, βγήκε δημοσίως στο «αντάρτικο» ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του, στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου. Ήταν σαν να του έλεγαν «εκπλήρωσες τον σκοπό για τον οποίον σε εκλέξαμε, τώρα φεύγεις». Και το σημαντικότερο; Αυτά προηγήθηκαν χρονικά, των κατηγοριών του Στέφανου Κασσελάκη για την «υπονόμευση» και τα «μαύρα ταμεία». Τροφή για σκέψη, κύριε Ζαχαριάδη.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Γιώργος Κακούσης: «Γιατί δεν το κάνετε απλά; Γιατί δε χωρίζετε τους δρόμους σας, να τελειώνει η ιστορία; Άκουγα ας πούμε τον Άδωνι Γεωργιάδη να λέει προχθές "παιδιά, είναι και τα 4.500.000 της επιδότησης. Όποιος έχει το brand, έχει και την επιδότηση"».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ο κύριος Γεωργιάδης έχει αυτόν τον τρόπο ανάλυσης των πραγμάτων. Εγώ δε σκέφτομαι έτσι, τουλάχιστον. Ελπίζω να μη σκέφτεται κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτόν τον τρόπο. Για εμάς είναι άλλα τα κρίσιμα ζητήματα. Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει μια ιστορικότητα - όχι με τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος, αλλά με τα χαρακτηριστικά του μέλλοντος».

Γιώργος Κακούσης: «Ποια χαρακτηριστικά του μέλλοντος; Εδώ, σας έλεγε σταλινικούς χθες».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ο Κασσελάκης; Ο Κασσελάκης δεν ξέρει ούτε τους βασικούς όρους της πολιτικής ορολογίας. Έχει πει και "ιερή συμμαχία" το ΝΑΤΟ. Έχει πει και τα κατεχόμενα της Κύπρου "Βόρεια Κύπρο". Μάλλον, εννοεί κάτι άλλο. Τουλάχιστον, αν αναφέρεται σε εμένα. Δε μου λέει κάτι. Εδώ, έγινε πρόεδρος σε ένα κόμμα και αντί να το σεβαστεί και να το ενώσει, στην αρχή του έφταιγε ο Α, μετά ο Β, μετά ο Γ. Όλα αυτά που λέει, κοιτάξτε να δείτε ένα παράδοξο: λέει "οι «87» με υπονομεύουν". Οι περισσότεροι από αυτούς τους «87» -εγώ δεν ανήκω σε αυτούς- τον είχαν ψηφίσει πέρυσι. Τον είχαν στηρίξει. Ο Φάμελλος ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας μαζί του έναν χρόνο. Ο Παππάς ήταν στην πρώτη - όλοι μετά, κάτι παθαίνουνε». 

Άννα Λιβαθυνού: «Ναι, αλλά λέει ότι από την αρχή υπήρχε μια έντονη κριτική προς το πρόσωπό του, δεν του είχε δοθεί ο χρόνος ο απαιτούμενος, δεν τον αφήσατε - αυτά λέει ο ίδιος-, το να δείξει αυτό που ήθελε να δείξει».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Λέω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ιδίως μετά την αποχώρηση πέρυσι τον Νοέμβριο και τη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς, είχε έναν ολοκάθαρο διάδρομο, προκειμένου να αναπτύξει τη στρατηγική του. Τι έκανε; Παρέκαμψε όλες τις συλλογικές διαδικασίες, έφτιαξε ένα δικό του αόρατο επιτελείο - δεν ξέρουμε ποιο είναι το επιτελείο του, ακόμη και σήμερα. Πήγαμε σε ευρωπαϊκές εκλογές (...) και για αυτά δεν έχει βγει να αναλάβει κάποιος μια ευθύνη. Μονίμως φταίνε οι άλλοι. Και την επόμενη ημέρα των εκλογών, άρχισε να λέει για τον Τσίπρα "μη με υπονομεύεις", ενώ πριν έλεγε ότι "η καρδιά είναι στη θέση και το μυαλό είναι στη θέση του και όλα λειτουργούν", τα "μαύρα" και διάφορες τέτοιες ιστορίες».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα