Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν το Συνέδριο και οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ; Στην Κουμουνδούρου λένε πως θα ακολουθηθεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Εν τούτοις, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται το 2024 να κλείσει χωρίς να πραγματοποιηθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Πρώτα απ' όλα, σε ό,τι αφορά το Συνέδριο, ο φόβος να τα κάνουν μπάχαλο οι kasselistas είναι κάτι περισσότερο από ορατός εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ικανός αριθμός συνέδρων που θα ταχθεί υπέρ της άποψης ότι πρέπει να κριθεί από το ανώτατο όργανο η συμμετοχή ή όχι του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό και ανάλογα ίσως με τη διαδικασία εκλογής συνέδρων, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο το Συνέδριο να αναβληθεί για χρόνο ικανό να ηρεμήσει τα πνεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό εφικτό; Και ναι και όχι. Στο κόμμα οι μηχανισμοί μπορούν να το υποστηρίξουν αν και θα συναντήσουν όχι μόνο την αντίδραση των kasselistas και των βουλευτών που στηρίζουν τον τέως πρόεδρο αλλά και του Παύλου Πολάκη που δηλώνει πως θέλει εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής στην Κουμουνδούρου.

Αν το Συνέδριο αναβληθεί, θα υπάρξουν αναταράξεις, αν και ίσως είναι μικρότερες από αυτές που θα προκληθούν κατά τη διάρκειά του.  Στην περίπτωση που καταστεί εφικτή η αναβολή αυτό θα οδηγήσει και σε αναβολή των εσωκομματικών εκλογών. Το πολίτμπιρο, που δείχνει να έχει τεθεί επικεφαλής στον ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρετείται απο αυτήν την εξέλιξη. Το ίδιο και ο Νίκος Παππάς που παραμένει επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος και έχει αναλάβει την άσκηση αντιπολίτευσης ακολουθώντας την πεπατημένη της τοξικότητας και του λαϊκισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το σίριαλ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει πολλά επεισόδια ακόμη μέχρι τη διάλυση. Αυτό που μπορεί να προηγηθεί μόνο είναι η διάσπαση και κατ' επέκταση η απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης...